Mišljenje Odbora: Ministar znanosti Barišić je plagijator, HNS: Tražimo ostavku

Prema ocjeni Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, Pavo Barišić preuzeo je dijelove teksta američkog filozofa S. Schlesingera bez navođenja izvora, piše Jutarnji list. Ivan Vrdoljak Barišića zbog toga poziva na hitnu i neopozivu ostavku s ministarske funkcije.

Pavo Barišić // Foto: Wikipedia

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju na posljednjoj je sjednici 21. prosinca 2016. godine donio mišljenje u povodu prijave četvorice znanstvenika koja su aktualnog ministra znanosti Pavu Barišića optužila za plagijat, piše Jutarnji list. Prema ocjeni Odbora, Barišić je preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera bez navođenja izvora.

Nakon što su četvorica znanstvenika podnijela prijavu protiv njega, Barišić im je uzvratio prijavom zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva. Jutarnjem listu potvrđeno je da Odbor koji je Barišića proglasio krivim za plagiranje smatra da su znanstvenici slanjem svoje prijave na dvadesetak nastavnih i znanstvenih institucija stvorili loše akademsko okruženje i time naškodili aktualnom ministru znanosti.

Odluka Odbora izazvala je burne reakcije javnosti i političkih krugova. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak traži tako hitnu i neopozivu Barišićevu ostavku.

HNS-ov poziv na Barišićevu ostavku prenosimo u cijelosti:

Tražimo hitnu i neopozivu ostavku ili razrješenje ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića. Odluka Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, kojom je potvrđeno da je ministar Barišić plagijator, ali i činjenica da je on svjesno i izravno lagao javnosti tvrdeći suprotno, razlog je za njegovu trenutnu i neopozivu ostavku ili, ako on to sam ne učini, razrješenje od strane predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, izjavio je predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak nakon što je danas, u utorak 10. siječnja 2017., objavljena spomenuta odluka.

– Ostavka je jedini mogući način da se zaštiti dignitet struke, dignitet institucije ministra obrazovanja i da se vrati povjerenje građana u demokratske institucije. Postavljam pitanje – na koji će način profesori, nastavnici i učitelji kazniti djecu u školama ako prepisuju, ako je prvi čovjek hrvatskog obrazovanja dokazani plagijator i lažov – pita Vrdoljak.

– Pavo Barišić je eksplicitno rekao ”Nisam plagijator i nisam prepisao.”. Ako ministar tvrdi jedno, a nakon nekoliko mjeseci se pokaže da je plagijator i da je lagao, onda nema ni najmanjeg prostora da on i dalje obnaša funkciju ministra obrazovanja – rekao je Vrdoljak.

Istaknuo je da problem nije samo u ministru, nego u čitavom njegovom timu, koji je nakon omalovažavanja rezultata PISA istraživanja, nakon uvreda djeci s teškoćama u razvoju i djeci pripadnicima nacionalnih manjina, nedavno uvrijedio i 500 stručnjaka koji su radili na kurikularnoj reformi.

– Nastavljaju se vrlo ozbiljni skandali Vlade HDZ-a i Mosta s vrlo velikim posljedicama za budućnost Hrvatske. Pozivam zato na hitnu reakciju i akademske zajednice po ovom pitanju. Nećemo dozvoliti da se ovako važna tema gura pod tepih, jer je prevažno danas govoriti o budućnosti Hrvatske, a budućnost Hrvatske, ne samo mi u Hrvatskoj narodnoj stranci – liberalnim demokratima, nego i dobar dio hrvatske javnosti, vidi u obrazovnom sustavu – zaključio je predsjednik HNS-a.

Ne propustite: