MLADI ČITAČI Josipa Jarni, Vedrana Skender i Irena Zagoracz su najčitačice Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec

-Naravno da djeci uz sve obaveze koje danas imaju nije lako naći vrijeme za čitanje, ali mi se svim silama trudimo da knjigu približimo djeci - rekla je Blaženka Hunjadi Bašek koja radi na Dječjem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski”

Josipa Jarni i Vedrana Skender, najčitačice su u kategoriji učenika // Foto: Mnovine

Proglašenjem najčitača za razdoblje 2016./2017. danas je svečano zatvoren Mjesec hrvatske knjige 2017. godine u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec. U kategoriji učenika viših razreda najviše knjiga pročitala je Vedrana Skender sa 106 pročitanih naslova te u kategoriji nižih razreda Josipa Jarni koja je pročitala 176 knjiga. U kategoriji odraslih najviše knjiga pročitala je Irena Zagoracz iz Nedelišća s ukupno pročitanih 154 knjiga.

Vedrana Skender učenica je šestog razreda Prve osnovne škole Čakovec. O svojim navikama čitanje ističe:

– Čitam gotovo svaki dan. Volim čitati knjige s puno stranica i sa zanimljivom radnjom. Kada čitam dođem u neki svoj svijet mašte. Jako volim čitati.

Josipa Jarni učenica je trećeg razreda Treće osnovne škole Čakovec. Ni sama ne može izbrojati koliko je knjiga pročitala, a čita mnogo:

– Volim čitati svakakve knjige i bitno mi je samo da čitam. Zadnju knjigu koju sam pročitala je “Maša i učiteljica.” To mi je bila jako lijepa knjiga. Imala sam dojam kao da sam ja Maša, i da se radi o mojoj učiteljici. Čitati je potrebno jer onda nam se razvija mašta. I nismo stalno na mobitelu, već za to vrijeme čitamo.

Koliko djeca čitaju najviše ovisi o roditelju

najcitaci knjiznica (1)
Blaženka Hunjadi Bašek

Blaženka Hunjadi Bašek radi na Dječjem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski” na animaciji dječje knjige. ističe kako se tijekom ovogodišnjeg mjeseca knjige u prvi plan se stavljalo prijateljstvo:

– Knjige o kojima smo razgovarali i koje sam nudila djeci su bile priče o prijateljstvu, o tome koliko trebamo uvažavati i cijeniti jedni druge. Djeca su upoznala mnoge autore. Orijentirali smo se i na enciklopediste, imali smo i nekoliko prigodnih radionica, izrađivali smo graničnike odnosno bookmarke kako ih popularno nazivamo. Djeci smo htjeli dati do znanja koliko je važno doći do knjige i koliko je važno čitati. Koliko djeca čitaju najviše ovisi o roditelju. Imam osjećaj da najviše čitaju roditelji predškolcima. Djeca u školskoj dobi čitaju. Ima prekrasnih čitača i koji često i rado dolaze u našu Knjižnicu. Naravno da djeci uz sve obaveze koje danas imaju nije lako naći vrijeme za čitanje, ali mi se svim silama trudimo da knjigu približimo djeci.

 

Izvor: Mnovine