Motociklistički as Vinko Evačić: Iza mene je sezona iz snova

Samo godinu dana nakon osvajanja drugog mjesta u poretku superkrosa, mladi Koprivničanac Vinko Evačić netom završenu sezonu zaključio je uvjerljivim naslovima u obje konkurecnije, i u superkrosu i u motokrosu.

Vinko Evačić // Foto: Privatna arhiva
Vinko Evačić // Foto: Privatna arhiva

Jedanaest pobjeda u isto toliko odvoženih utrka učinak je koji je u netom završenoj motokros sezoni ostvario Koprivničanac Vinko Evačić. Motociklistički as, rodom iz Reke, bez većih je problema konkurenciju redovito ostavljao iza sebe, a o njegovoj dominaciji svjedoči i podatak da na posljednjoj utrci nije ni nastupio jer, kako i sam kaže, ‘nije bilo potrebe’.

– Nisam očekivao takvu nadmoć. U početku se vidjelo tko je došao koliko spreman, tko je radio i uspotavilo se da sam ja bio najspremniji – skroman je Vinko, no ipak priznaje kako ni u jednome trenu nije osjećao da bi ga netko mogao ugroziti i preuzeti vodstvo.

Osim naslova u motokrosu, 19-godišnji Evačić titulu najboljeg odnio je i u superkrosu. Najveća razlika između ovih dviju ‘disciplina’ je u duljini staze, u čemu prednjači motokros, dok su neprestani skokovi pri nešto nižim brzinama karakteristični za superkros.

– Osjećaj nakon takvih ostvarenja je poseban. Postigao sam nešto što još nitko nije. Takvo nešto tjera te samo još dalje i time postaneš još i bolji. Tijekom cijele sezone imao sam u glavi stav da sam najbolji i da me nitko ne može stići i na kraju se cilj i ostvario – kaže mladić iz Reke.

Vinko trenutno završava svoje srednjoškolsko obrazovanje, a zahtjevna koprivnička gimnazija ne predstavlja mu nikakav problem, unatoč stalnim žrtvama koje su usmjerene na blatnjave motociklističke staze. Ovaj vrlo dobar učenik nakon zavšetka četvrte godine planira upisati kineziološki fakultet kako bi se bavio onim što voli.

Iako je trenutno natjecateljska stanka, a nova sezona počinje tek sljedeće godine nakon Uskrsnog ponedjeljka, kondicijske pripreme već su u punome jeku.

– Već sam krenuo s vježbama za kondiciju i redovito odlazim u teretanu, dok barem dva puta tjedno, ovisno o vremenu, vozim motor – otkrio je Evačić.

U narednoj sezoni Evačić će nastupati u višoj klasi, što je usporedio s prelaskom iz Druge Hrvatske nogometne lige u Prvu, stoga misli da je još prerano za postavljanje bilo kakvih očekivanja.

– Dečki su puno iskusniji i sigurno će mi trebati još nekoliko godina da stignem na njihovu razinu. Svaki rezultat među najboljih tri ili pet bio bi odličan – kaže Koprivničanac, ne skrivajući poštovanje prema starijim kolegama.

Uskoro će se održati ‘Noć prvaka’, ceremonija na kojoj će Vinko primiti zaslužene nagrade za svoje naslove, čime će konačno i zaokružiti sezonu karijere. Iako se čini kako nema za čime žaliti kada je u pitanju sport kojim se bavi, određena doza nezadovoljstva ipak postoji.

– Žalosno je što malo ljudi tome pridaje pažnju. Čuli možda i jesu, ali sve je to premalo. Svojim radom htio bih privući neke nove klince, kako bi i oni mogli vidjeti o kakvom se uzbudljivom sportu zapravo radi – svoju želju podijelio je s nama uspješni Evačić.

Do početka nove sezone preostaje još nekoliko mjeseci. Uskrsni ponedjeljak sada je još veoma daleko, no za Vinka nema previse opuštanja jer samo se napornim i neprestanim radom mogu postići postavljeni ciljevi.

Ne propustite: