MOŽDA UTAKMICA NIJE TREBALA NI POČETI Drugo poluvrijeme predviđeno je za sutra, evo što kaže Pravilnik

Prvo poluvrijeme utakmice Slavena Belupa i Lokomotive odigrano je u cijelosti, a donesena je odluka kako će se drugi dio odigrati sutra, u subotu, u 14 sati.

Foto: Luka Krušec
Foto: Luka Krušec

Nogometaši Slavena Belupa večeras su u dvadesetom kolu Hrvatski Telekom Prve lige ugostili zagrebačku Lokomotivu.

Iako uvjeti za igru zbog obilne kiše još i prije prvog sučeva zvižduka nisu bili obećavajući, glavni sudac Tihomir Pejin odlučio je kako će se igrati. Ipak, nekoliko minuta prije kraja prvoga dijela odlučio se posavjetovati s delegatom oko mogućeg prekida.

Tada do toga nije došlo, no u poluvremenu je izašao na teren s oba kapetana, domaćim Katićem i gostujućim Šunjićem, ne bi li provjerio je li se stanje promijenilo.

Za nekoliko trenutaka stigla je informacija kako se utakmica odgađa.

Dakle, prvo poluvrijeme odigrano je u cijelosti, a donesena je odluka kako će se drugi dio odigrati sutra, u subotu, u 14 sati. No, sudac i delegat ujutro će u devet sati provjeriti uvjete, a u slučaju da odluče kako već tada nisu dovoljno dobri, dvoboj se odgađa za proljeće.

Sporno je uopće bilo to što je sudac započeo utakmicu, iako je teren bio izrazito natopljen vodom. Kao što stoji u Članku 32. Pravilnika o nogometnim natjecanjima, “Sudac neće započeti utakmicu: (…) b) ako su na terenu za igru blato ili voda koji ometaju kretanje igrača i lopte.”

Evo što kaže Članak 57. istog Pravilnika.

Ukoliko je utakmica stalnog natjecanja morala biti prekinuta iz opravdanih razloga koji se nisu mogli ukloniti (nevrijeme, magla, mrak, nestanak električne energije, požar, potres i dr.), o čemu odlučuje sudac, odigrat će se nastavak utakmice od minute u kojoj je ista prekinuta ukoliko je do prekida došlo prije isteka 80% regularnog vremena određenog za igru. Nastavak utakmice odigrat će se idući dan u vrijeme početka prekinute utakmice.

Ukoliko se nastavak utakmice iz opravdanih razloga ne može odigrati idući dan, o čemu odlučuje organ koji rukovodi natjecanjem, nastavak utakmice odigrati će se u prvom mogućem slobodnom terminu kojeg odredi nadležni natjecateljski organ.

Za nastavak odigravanja prekinute utakmice vrijede slijedeća pravila:

a.) Nastupiti mogu svi igrači koji imaju pravo nastupa prema propozicijama natjecanja neovisno o tome da li su se nalazili u zapisniku prekinute utakmice, uz iznimku igrača zamijenjenih ili isključenih tijekom prekinute utakmice odnosno igrača koji su pod kaznom. Igrači koji su bili u igri u trenutku kada je utakmica prekinuta ne mogu biti uključeni u zapisnik kao zamjenski igrači kada se utakmica nastavlja.

b.) Sve kazne izrečene prije nego je utakmica prekinuta ostaju valjane i na snazi za ostatak utakmice.

c.) Pojedinačne javne opomene dobivene prije nego je utakmica prekinuta ne prenose se u bilo koju drugu utakmicu prije nego je prekinuta utakmica odigrana.

d.) Igrači koji su isključeni tijekom prekinute utakmice ne mogu biti zamijenjeni te broj igrača u startnoj postavi za nastavak utakmice ostaje kakav je bio kada je utakmica prekinuta.

e) Ukoliko je prije nastavka prekinute utakmice jedan od klubova odigrao jednu ili više utakmica, automatske suspenzije igrača ili kazne zabrane igranja ne primjenjuju se na nastavak utakmice. Igrač koji ima automatsku suspenziju ili kaznu zabrane igranja ne izdržava suspenziju ili zabranu igranja u nastavku utakmice.

f.) Momčadi tijekom nastavka odigravanja prekinute utakmice mogu obaviti samo onaj broj zamjena igrača na koji su imale pravo u trenutku kada je utakmica prekinuta.

g.) Utakmica mora biti nastavljena na istom mjestu gdje se odigrala akcija kada je utakmica prekinuta (tj. slobodni udarac, ubacivanje, udarac s vrata, udarac iz kuta, jedanaesterac, itd.). Ako je utakmica zaustavljena tijekom normalnog tijeka igre, igra će se nastaviti spuštanjem lopte na mjestu gdje je utakmica prekinuta.

Ne propustite: