MTČ Tvrtka u stečaju, radnici na ulici, a šefica u bijegu

Tereti se da je počinila osam kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ilustracija // Foto: Pixabay

Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu koju je 10. srpnja ove godine podnijela bivša predsjednica uprave MTČ Tvornice čarapa u Čakovcu i članica uprave MTČ Dječje trikotaže u Prelogu Darinka Krička, koja se nalazi u zatvoru u Varaždinu, piše emedjimurje.hr.

Navodi da je napustila Hrvatsku prije nego je donesen ikakav istražni ili optužni akt protiv nje, da nije znala da je protiv nje u tijeku kazneni progon i da je podignuta optužnica te izdan Europski uhidbeni nalog. Dodala je još da je u sedamdesetoj godini života i lošeg zdravstvenog stanja te da ne raspolaže novčanim sredstvima u visini koja joj je određena kao jamstvo.

Smatra da se njezin boravak u istražnom zatvoru pretvara u odsluženje kazne zatvora, budući da joj je oduzeta sloboda prije godinu dana, a glavna rasprava još nije zakazana. Krička je 20. lipnja 2018. predana Hrvatskoj temeljem Europskog uhidbenog naloga izdanog 17. siječnja 2015. Tijelima kaznenog progona bila je nedostupna od studenoga 2013. do lipnja 2018., a nalazila se na području Ujedinjenog Kraljevstva. Neko vrijeme boravila je i u Australiji, da bi se ponovno vratila u London na, kako tvrdi, liječenje. No, nikad nije podnijela zahtjev HZZO-u za liječenje u inozemstvu.

Tereti se da je počinila osam kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Ustavni sud ističe da određivanje i produljenje istražnog zatvora zbog postojanja opasnosti od bijega ima preventivni karakter sprečavanja bijega osobe za koju postoji osnovana sumnja da je počinila neko kazneno djelo. Ustavni sud smatra da je drugostupanjski sud ocijenio žalbene navode podnositeljice i u obrazloženju dostatno obrazložio relevantne i ustavnopravno prihvatljive razloge za određivanje istražnog zatvora, odnosno postojanje osobitih okolnosti koje upućuju na postojanje od bijega.

 

Ne propustite: