MULTILATERALNA KONFERENCIJA U Murskom Središću povezivanje Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske

Gradonačelnik Bad Radkersburga Heinrich Schmidlechner izrazio je veliko zadovoljstvo da se konferencija održava u Gradu Mursko Središće, koji se do sada iskazao i pokazao da se rad i trud isplati, da grad raste, razvija se i nudi svojim građanima mnoštvo društvenih, kulturnih i obrazovnih programa.

Foto: Mnovine

U novootvorenom Centru za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću održana je 14. multilateralna konferencija načelnika i gradonačelnika.

Uz domaćina gradonačelnika Grada Mursko Središće Dražena Srpaka, konferenciji su nazočili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnici međimurskih općina, ispred Regionalne i razvojne agencije REDEA voditelj Odjela za razvoj gospodarstva  Jako Horvat te gosti iz susjedne Slovenije i Austrije.

Cilj Multilateralne konferencije je povezivanje država Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, razmjena iskustava, te suradnja na zajedničkim projektima koji će doprinijeti razvitku i boljitku svih četriju država.

Rijeka Mura okosnica je sviju nas!

Otvorivši konferenciju gradonačelnik je predstavio grad, njegovu kulturološku, povijesnu i izuzetnu poduzetničku te gospodarsku scenu koja Mursko Središće predstavlja kao jedno od ključnih ekonomskih područja Međimurja.

– Mi smo mjesto na Muri koje povezuje sve nas danas ovdje. Kao najsjeverniji grad Lijepe naše, ulažemo u turizam, ali i u zapošljavanje naših sugrađana te iz toga kontinuirano bilježimo pad nezaposlenosti na što smo izuzetno ponosni – rekao je te prezentirao sve važne segmente u promotivnom videu Murskog Središća.

Uz sedam točaka dnevnog reda, dan je primjer međusobnog povezivanja i razmjene iskustva jedinica lokalnih samouprava, koje doprinose razvitku, unapređenju, lakšem provođenju investicija, projekata na regionalnoj, lokalnoj i nacionalnoj razini.

– Izuzetno sam sretan što se ovaj susret događa upravo ovdje. Međimurje je mala županija, ali po kapacitetima, onome što ima za ponuditi i razvoju izuzetno velika. Kao što je rečeno, rijeka Mura nas spaja, a upravo je naša misija da zajedničkim projektima pridonesemo zadovoljstvu i boljoj budućnosti svih naših žitelja – istaknuo je zamjenik Grivec koji je ujedno i pohvalio organizatore 14. bilateralne konferencije.

Kako je i jedan od primarnih ciljeva konferencije umrežavanje te spajanje regionalnih i razvojnih agencija, predstavnik REDEA-e nazočnima je prezentirao dosadašnje, ali i buduće projekte koje provode, a koji bi mogli biti od izuzetnog značaja za povezivanje i suradnju između Međimurske županije, grada Mursko Središće te susjednih Austrije i Slovenije.

Gradonačelnik Bad Radkersburga Heinrich Schmidlechner izrazio je veliko zadovoljstvo da se konferencija održava u Gradu Mursko Središće, koji se do sada iskazao i pokazao da se rad i trud isplati, da grad raste, razvija se i nudi svojim građanima mnoštvo društvenih, kulturnih i obrazovnih programa. Čestitao je na novootvorenom Centru za kulturu „Rudar“ i istaknuo da je bit konferencije povezivanje svih četiriju država, rijeka Mura koja povezuje države i koja će doprinijeti ka daljnjem razvitku.

Regionalne razvojne agencije Međimurske županije, Občine Lendave, Grada Lenti i Bad Radkersburga predstavile su svoje poslovanje i projekte koje su provele i koje provode, te mogućnosti buduće suradnje na zajedničkim projektima.

Uz predstavljanje projekata, teme o kojima se također raspravljalo jesu; Lendava prijestolnica kulture 2025. godine, 100 godina granice KULT, Biosferno područje i Park prirode duž rijeke Mure i suradnja i upravljanje sustavima zaštite od poplave na područjima uz rijeku Muru.

Izvor: Mnovine