NA DANAŠNJI DAN Prije 18 godina u prometnoj nesreći smrtno je stradao tvorac velikog Varteksa Anđelko Herjavec

Za mnoge neprežaljeni Đelac otišao je puno prerano, imao je tada samo nepune 43 godine.

Anđelko Herjavec // Foto: Facebook NK Varteks

Prije točno 18 godina poginuo je tvorac velikog Varteksa Anđelko Herjavec.

Život je izgubio 20. srpnja 2001. godine na području oko Posedarja kada je svojim BMW-om, s godišnjeg odmora, putovao prema Zagrebu na skupštinu HNS-a. Pretjecao je po kišovitom vremenu na nepreglednom mjestu i nije uspio izbjeći stravičan sudar s tegljačem.

Herjavec je bio na odmoru na Pagu s obitelji i prijateljima. U Zagreb je išao samo odraditi skupštinu i trebao se navečer vratiti na more. Ali, to se nije dogodio. S njim je u automobilu bio nogometni sudac i njegov prijatelj Stanko Stolnik. On je bio teško ozlijeđen i u kritičnom stanju, ali je preživio.

Za mnoge neprežaljeni Đelac otišao je puno prerano, imao je tada samo nepune 43 godine.

Njegov život ugasio se rano ujutro, nešto prije 7 sati.

Anđelko i njegovi suradnici uz snažnu podršku lokalnih gospodarstvenika i, mora se priznati, politike, ubacili su Varteks u Prvu HNL osamostaljenjem Hrvatske.

U njegovo vrijeme Varteks je bio nogometno čudo, momčad koja je igrala atraktivan nogomet i punila stadione.

Sanjao je Đelac naslov prvaka, ali to nije doživio, iako je bio najbliži tome 1996. godine kada je Dinamo ipak osvojio naslov jer je Varteks poražen kod splitskog Hajduka.

Igrali su i finala Kupa, četvrtfinale Kupa kupova protiv španjolske Mallorce.

Pokušao je i postati predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza jer je želio bolji i pošteniji nogomet, ali prerana smrt i u tome ga je spriječila.

No, život Herjavca nije bio vezan samo uz nogomet, nego i tvornicu Varteks prema kojoj je klub dobio ime. U vrijeme kada je on bio direktor tvornica je zapošljavala 10.000 ljudi.

Ne propustite: