Na sjednici HGK Koprivnica raspravljali o javnoj nabavi

Tema javne nabave od izuzetne je važnosti za hrvatsko gospodarstvo jer se kroz postupke javne nabave troše ogromna sredstva, ističu u HGK ŽK Koprivnica

Tatjana Kesić Šapić // Foto: HGK

U HGK Županijskoj komori Koprivnica u srijedu je održana sjednica Gospodarskog vijeća HGK ŽK Koprivnica. Članovi Gospodarskog vijeća na sjednici su raspravljali o novim zakonskim rješenjima u javnoj nabavi.

Tema javne nabave od izuzetne je važnosti za hrvatsko gospodarstvo jer se kroz postupke javne nabave troše ogromna sredstva. Podaci za prošlu godinu pokazuju da je kroz spomenuta postupke utrošeno više od 40 milijardi kuna. Stoga je reguliranje procesa javne nabave  od izuzetnog interesa – kako za poduzetnike, tako i za državu.

Nova zakonska rješenja u javnoj nabavi i prijedloge Hrvatske gospodarske komore koja je prikupila mišljenja svojih članica, predstavila je direktorica Sektora za industriju i IT u HGK Tajana Kesić Šapić.

– Dosad je glavni kriterij kod javne nabave bio najniža cijena, a prema novom Prijedlogu Zakona o javnoj nabavi kriterij za dobivanje posla trebala bi biti ekonomski najpovoljnija ponuda koja, osim cijene, uključuje i druge komponente. Ovaj kriterij za odabir najpovoljnije ponude na javnim natječajima najvažnija je novost u odnosu na prethodna rješenja iako najniža cijena i dalje donosi većinu bodova pri bodovanju najpovoljnije ponude. Dostupnost tržišta javnih nabava za male i srednje poduzetnike, poglavito proizvođače ponuditelje bitna je postavka novog Zakona o javnoj nabavi – naglasila je Kesić Šapić.

Direktorica Sektora za industriju i IT u HGK predstavila je on-line katalog hrvatskih proizvoda HGK. Komora kroz Katalog želi upoznati naručitelje roba i usluga, posebno investitore i projektante, s kvalitetnim i cijenom konkurentnim proizvodima koji se proizvode u Hrvatskoj. Katalogom se želi ostvariti povećanje udjela hrvatskih proizvoda u sustavu javne nabave te posebno povećati udio malih i srednjih poduzetnika poštujući pri tome načela slobode kretanja roba i usluga.

Ne propustite: