NACIONALNA STRATEGIJA U Vinkovcima održan Razvojni forum kontinentalne Hrvatske

Zamjenik Koprivničko križevačkog župana Ratimir Ljubić, uz ostale predstavnike županija, održao je prezentaciju u kojoj je govorio o strateškim projektima Koprivničko-križevačke županije

Foto: Kckzz

Nakon održanog Razvojnog foruma Jadranske Hrvatske u Splitu, u ponedjeljak, 13. studenoga 2017. godine u Vinkovcima je održan i Razvojni forum Kontinentalne Hrvatske s ciljem upoznavanja ključnih dionika razvoja s konceptom i dinamikom izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, kojemu su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te voditeljica Odjela za razvojne projekte u PORA-i Razvojnoj agenciji Podravine i Prigorja Senada Ranilović.

Osim predstavljanja koncepta i dinamike izrade Strategije, predstavnici relevantnih institucija na županijskim razinama informirani su o ulozi jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u postupku izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske te su kroz razmjenu mišljenja definirana ključna razvojna pitanja, razvojni potencijali, ključne gospodarske grane i pokretači razvoja, kao i strateški razvojni projekti županija na području Kontinentalne Hrvatske.

Zamjenik Ljubić, uz ostale predstavnike županija, održao je prezentaciju u kojoj je govorio o strateškim projektima Koprivničko-križevačke županije, naglasivši kako su ključni razvojni potencijali bogatstvo prirodnih resursa, infrastrukturno opremljene poduzetničke zone spremne za prihvat ulagača, snažna prehrambena i farmaceutska industrija te izvozno orijentirano gospodarstvo. Dugoročna vizija do 2030. godine je Županija u službi čovjeka i održivog razvoja.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac tom je prilikom istaknula kako je svrha razvojnih foruma potaknuti razmjenu mišljenja i stavova o budućem razvoju Republike Hrvatske i dugoročnim vizijama razvoja županija, kako bi što bolje identificirali razvojna pitanja i potencijale te ključne gospodarske grane i strateške razvojne projekte županija.

„Cilj nam je kroz razvojne forume potaknuti slobodan i kreativan dijalog, dijeljenje znanja i ideja između glavnih dionika razvoja na nacionalnoj i regionalnoj razini, a sve u svrhu dobivanja uvida u različitosti i posebnosti svakog dijela Hrvatske te pronalazak najboljeg načina za poticanje razvojnih potencijala i cjelokupnog teritorijalnog kapitala svih hrvatskih županija“, dodala je ministrica Žalac te poručila da se usvajanje Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine očekuje do kraja 2019. godine.

Izvor: Kckzz