NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO Poznati đurđevački slikar Petar Topljak Petrina dobitnik je ove počasne nagrade

Gospodin Topljak svojim radom potvrđuje da su život i običaji Podravine, Đurđevca i njegove obitelji vrijedni slikarskog zanimanja i čuvanja. Oni su bili najizravniji slikarski motiv od prvog dana njegova slikanja.

Đurđevački slikar Petar Topljak Petrina // Foto: Grad Đurđevac

Na 18. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca, vijećnici su za dobitnika javnog priznanja Nagrada za životno djelo izglasali Petra Topljaka.

Đurđevački slikar Petar Topljak Petrina preteča je đurđevačkog naivnog slikarstva, učenik Krste Hegedušića, Ivana Tomerlina i Ivana Lackovića Croate, član Hrvatskog društva naivnih umjetnika, izvorni nasljednik hlebinskog tradicionalizma, najautentičniji likovni etno-kroničar i čuvar zavičajnog blaga i najbolji crtač naive nakon Ivana Lackovića Croate.  Ove godine obilježava 71 godinu života, a iza njega je više od pola stoljeća umjetničkog rada.

On je jedini je slikar naive koji je rođeni Đurđevčanin. Iako ima više od 50 godina umjetničkog likovnog rada, 200 skupnih i 40 samostalnih izložbi u zemlji i svijetu, a posebice nakon što je jedan od Hrvata čije se slike nalaze u Galeriji Svjetske naivne umjetnosti u New Yorku i Izraelu, nikad nije napustio rodni Đurđevac i bavljenje poljoprivredom i zemljom.

Petar Topljak rođen je u Đurđevcu 1948. godine u vrlo siromašnoj obitelji što je uvelike imalo utjecaja na njegov daljnji život. Njegov slikarski talent vrlo brzo je prepoznao đurđevački učitelj Ante Peroković, kao i domaći slikar Ivan Tomerlin i već poznati slikari Krsto Hegedušić i Ivan Lacković. Kad naivno slikarstvo doživljava svoju ekspanziju, u 70-tim godinama prošlog stoljeća i gospodin Topljak najintenzivnije radi, izlaže, putuje i slika. O njemu pišu tada brojne tiskovine bivše države, najpoznatiji  novinari i likovni kritičari, a brojne izložbe, likovne kolonije i mape, tada obilježavaju njegov rad.

Nakon pola stoljeća slikanja i izlaganja, gospodin Topljak ima se čime pohvaliti. U tom  razdoblju prisutnosti na likovnoj sceni, organizirao je 30 značajnih samostalnih izložbi u zemlji i svijetu  i sudjelovao je na gotovo trostruko više skupnih.

Petar Topljak Petrina zastupljen je u “Svjetskoj enciklopediji slikarstva”, ediciji “Naivci o sebi”, u “Hrvatskoj likovnoj enciklopediji” i u Enciklopediji  Galerije Trebnje u Sloveniji.

Likovni kritičari i likovna publika već početkom 70-tih godina prošlog stoljeća njegovo slikarstvo vrednuju vrlo visoko. Među primljenim nagradama treba spomenuti Premiju internationale, nagradu iz Verone u Italiji te Zlatnu plaketu Galerije Trebnje iz Slovenije. Koprivničko-križevačka županija dodjeljuje mu 1999. godine Povelju, a Grad Đurđevac 2000. godine Zlatnu plaketu “Sveti Juraj”.

Gospodin Topljak svojim radom potvrđuje da su život i običaji Podravine, Đurđevca i njegove obitelji vrijedni slikarskog zanimanja i čuvanja. Oni su bili najizravniji slikarski motiv od prvog dana njegova slikanja.

Za ostvarene rezultate i dugogodišnji rad na području likovne umjetnosti, gospodinu Petru Topljaku Petrini dodjeljuje se  Javno priznanje Nagrada za životno djelo.

Ne propustite: