NAMIJENJEN HRVATIMA IZVAN ZEMLJE Hrvatska radiotelevizija prvog dana nove godine pokreće Peti program

Na rasporedu će biti i dokumentarni sadržaji koji prate povijesne veze između Republike Hrvatske i svijeta i bilježe vrijednost hrvatske kulturne baštine te specijalizirana emisija za hrvatske manjine i iseljeništvo, odnosno hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Zgrad HRT-a // Foto: mnovine.hr
Zgrada HRT-a // Foto: mnovine.hr

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 1. siječnja, pokreće Peti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 5) koji će biti namijenjen Hrvatima izvan Republike Hrvatske te međunarodnoj javnosti, stoji u objavi na web stranici HRT-a.

Pristup satelitskomu signalu bit će moguć u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i na Novome Zelandu. Na novom programu emitirat će se specijalizirani sadržaji namijenjene hrvatskim iseljenicima i međunarodnoj javnosti. Među sadržajima namijenjenima Hrvatima izvan Republike Hrvatske i međunarodnoj javnosti bit će televizijske vijesti na engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku te dokumentarne serije Otkrivamo Hrvatsku i Hrvatska, moj izbor u kojima je portretirana sudbina iseljenih Hrvata, povratnika i stranaca u Republici Hrvatskoj.

Na rasporedu će biti i dokumentarni sadržaji koji prate povijesne veze između Republike Hrvatske i svijeta i bilježe vrijednost hrvatske kulturne baštine te specijalizirana emisija za hrvatske manjine i iseljeništvo, odnosno hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Osmosatni program, koji će sadržavati približno devedeset minuta specijaliziranih sadržaja na dan, emitirat će se još dvaput dnevno kako bi se pokrile sve vremenske zone i područja sa znatnim brojem hrvatskih iseljenika.

Namjera je uredništva Petoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 5) u što skorije vrijeme spomenute sadržaje ponuditi i na engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku kako bi se Republiku Hrvatsku u svjetskim razmjerima učinilo bliskom ne samo mlađim naraštajima hrvatskih iseljenika, nego i strancima– navode iz HRT-a. (Izvor: Međimurske novine)

Ne propustite: