„NE DVOJI NEGO SMEĆE ODVOJI!“ Projekt potpisalo 12 jedinica lokalne samouprave iz Međimurja

Ove jedinice pokrivaju više od 40 tisuća stanovnika te se sukladno javnom pozivu prijavljuje 18 aktivnosti u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna.

Foto: mnovine.hr

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike prije desetak dana objavilo je Javni poziv za sufinanciranje provedbe programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom. Temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom, jedinice lokalne samouprave dužne su na svojim područjima provoditi izobrazno-informativne aktivnosti, a kroz ovaj poziv za to su im osigurana i značajna sredstva.

Ministarstvo je gradovima i općinama osiguralo ukupno 47,2 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava za provedbu edukativnih programa. Sredstva su osigurana kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Udio sufinanciranja iz Europske unije je maksimalno 85% od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta. Prihvatljivi prijavitelji u sklopu ovog poziva su jedinice lokalne samouprave koje prijavljuju projekt provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području koje obuhvaća više od deset tisuća stanovnika.

Slijedom toga, u prostorima Grada Preloga potpisan je, u ponedjeljak 12. veljače, Sporazum o provedbi izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom. Sporazum su potpisali predstavnici 12 jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije (Grad Prelog te općine Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Donji Kraljevec, Goričan, Belica, Dekanovec, Domašinec, Podturen i Pribislavec te jedna jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije (Općina Martijanec). Ove jedinice lokalne samouprave pokrivaju više od 40 tisuća stanovnika te se sukladno javnom pozivu prijavljuje 18 aktivnosti u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna.

Očekuje se odobrenje ovog projekta i njegov početak u drugoj polovici ove godine, a 18 aktivnosti provoditi će se kroz cijelo vrijeme trajanja projekta koje iznosi 20 mjeseci. Cijeli projekt vodi projektni tim Grada Preloga.

Izvor: mnovine.hr.