NE NASJEDAJTE Što sociopati rade i govore da i vas ‘izlude’

Sociopati su vrhunski majstori manipulacije i zavaravanja. Iznimno rijetko govore istinu, no sve što govore zvuči uvjerljivo i smisleno bez obzira što je riječ o neviđenim izmišljotinama. Srećom, postoje jasni znaci, uočite ih na vrijeme...

Ilustracija // Foto: Pixabay

Sociopati su vrhunski majstori manipulacije i zavaravanja. Iznimno rijetko govore istinu, no sve što govore zvuči uvjerljivo i smisleno bez obzira što je riječ o neviđenim izmišljotinama. Narcisi žive za to da im se netko divi, kritiku ne podnose ni pod razno, a tuđi osjećaji ih uopće ne zanimaju.

I jedni i drugi zavarat će vas jer će se predstaviti kao dragi, nevini, prosječni i spremni pomoći kad god je to potrebno, uvući vam se ”pod kožu” i onda ste nadrapali. Kako biste to izbjegli, obratite pozornost na obrasce ponašanja i naročito na izraze koje u komunikaciji često koriste i narcisoidne osobe i sociopati.

”Preosjetljiv si” – Prvo će vas hvaliti i laskati vam, zatim će vas ignorirati i čekati vašu reakciju, a kad im konačno nešto kažete reći će vam da ste preosjetljivi i previše zahtjevni. Kako bi vas isprovocirali neće prezati ni od neprimjerenih šala na vaš račun, izrugivanja i omalovažavanja. Zapamtite ovo.

”Lud si, ljubomoran…” – Kad stvari krenu po zlu, najlakše je okriviti drugoga. Na taj način sociopati i narcisi sebi dokazuju da oni nisu napravili ništa krivo, zapravo pronalaze ispriku za svoje bolesno ponašanje.

”Previše analiziraš sve” – Istina, ponekad nečem pridajemo više značaja i vremena nego što bismo trebali, ali sociopat će namjerno raditi stvari zbog kojih ćete se osjećati paranoično samo kako bi vas uvjerio da vi imate problem, a ne on. Optužit će vas da ste tjeskobni bez razloga, a zapravo će likovati što se tako osjećate jer će na to gledati kao na svoj uspjeh.

”Dramatiziraš bezveze” – Reći će vam da dramatizirate, a oni mrze dramu, ali ubrzo ćete shvatiti da se upravo njima život ”vrti” oko konstantne drame. Ako imate problem i s njima pokušate razgovarati o njemu, reći će vam da dramatizirate umjesto da vam pomognu riješiti problem.

”Krivo si shvatio/la” – Namjerno će napraviti nešto za što znaju da će kod vas izazvati negativnu reakciju i zatim vas napasti što ste tako reagirali i reći da ste sve krivo shvatili i da uopće nisu mislili to što ste vi zaključili. Naravno da jesu, samo vas žele iznervirati i natjerati da sumnjate u sebe.

”Nećeš preživjeti bez mene” – Kad ih jednom ”prokužite” sociopati i narcisi neće biti ljubazni i pokušati vas razuvjeriti i nagovoriti da i dalje budete s njima. Naprotiv, nastojat će vas zadržati u svojem društvu i blizini tako što će dati sve od sebe da vas uvjere da ste nesposobni i ludi te da bez njih za vas nema života. Nemojte nasjesti na te priče.

Ne propustite: