NE USPIJEVATE DOBRO SKUHATI RIŽU? Evo koje su najčešće pogreške

Iako se kuhanje riže čini kao sasvim jednostavan zadatak, postoji nekoliko pravila koja garantiraju uspješno skuhanu rižu, kao i nekoliko pogrešaka koje nikako ne smijete napraviti prilikom kuhanja riže.

Ilustracija // Foto: Međimurske novine

Iako se kuhanje riže čini kao sasvim jednostavan zadatak, postoji nekoliko pravila koja garantiraju uspješno skuhanu rižu, kao i nekoliko pogrešaka koje nikako ne smijete napraviti prilikom kuhanja riže.

Ovo su četiri najčešće pogreške prilikom kuhanja riže:

1. Pogrešan lonac
Treba vam veliki lonac s teflonskim dnom, a ni poklopac ne smije nedostajati. Toplina se tako može dobro raspodijeliti, a voda neće prebrzo ispariti. Zbog toga riža neće tako lako zagorjeti i dobit će finu mekoću.

2. Omjer riže i vode nije dobar
Pravi omjer riže i vode ključan je za dobro skuhanu rižu. Općenito raširena formula kaže: na šalicu riže dolazi 1,5 šalica vode. Ta se formula fino može koristiti kod basmati riže te sličnih sorti.

3. Kuhanje na pogrešnoj temperaturi
Na previsokoj temperaturi zrna neće omekšati, a riža će zagorjeti, dok na niskoj temperaturi riži treba cijela vječnost da se skuha. Najbolje je rižu kuhati na srednjoj temperaturi, a kad voda zavrije – trebate poklopiti lonac i smanjiti temperaturu.

4. (Pre)često provjeravate je li riža kuhana
Kad je poklopac na loncu, tamo treba i ostati. Ako svakih nekoliko sekundi otvaraš lonac kako bi malo promiješala rižu, izići će para koja treba “napariti“ rižu. Stalno miješanje oslobađa škrob pa riža postane gnjecava, piše Miss 7.

Ne propustite: