Nedelišće imalo prvu tiskaru u sjevernoj Hrvatskoj

U tiskari u Nedelišću koja je djelovala od 1570. do 1586. godine, tiskane su knjige na hrvatskom jeziku.

Foto: Tea Mesarić

Razdoblje Gutenbergovog otkrića tiskanja knjiga pomoću pomičnih slova rezultiralo je procvatom tiskarstva i nakladništva. Tako se pojavljuje i prva tiskara u sjevernoj Hrvatskoj, i to u Nedelišću.

U tiskari u Nedelišću, koja je djelovala od 1570. do 1586. godine, tiskane su knjige na hrvatskom jeziku. Na poziv grofa Jurja IV. Zrinskog u Nedelišće je došao i putujući tiskar Rudolf Hoffhalter iz obližnje Lendave.

Kao četvrta tiskara u Hrvatskoj, tiskara u Nedelišću prva je u kojoj su se tiskale kajkavske knjige. “Decretum” Ivana Pergošića najstarija je tiskana kajkavska knjiga. Tiskana je upravo u tiskari u Nedelišću 1574. godine. Jedini primjerak ove knjige čuva se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a njezin pretisak objavljen je 2003. godine u izdanju Matice hrvatske Ogranak Čakovec i tiskarskog poduzeća Zrinski iz Čakovca.

Ilustracija // Foto: Tea Mesarić
Ilustracija // Foto: Tea Mesarić

Postoje neke pretpostavke da su u tiskari u Nedelišću tiskane i knjige Mihajla Bučića (“Novi zakon”, “Kerstjanski nauk” i “Contra praensentiam corporis et sanguinis Christi in sacramento Eucharistiae”), ali za takvu tvrdnju nema materijalnih dokaza, postoje samo pretpostavke.

Tiskara iz Nedelišća je 1586. godine premještena u Varaždin gdje je objavljena ”Pastilla” Antuna Vramca, a godinu dana kasnije tiskara seli u Mađarsku.

Ne propustite: