‘Nema labavo!’ by Mr. Donald Trump

Trumpovo procijenjeno bogatstvo veće je za 10 milijuna dolara od svih 44 prethodnih predsjednika zajedno. Monumentalno, zaključili bismo.

Marin Kamber // Foto: Teo Vukšan
Marin Kamber // Foto: Teo Vukšan

”Make America Great Again!”, glasio je slogan možda najekscentričnijeg republikanskog predsjedničkog kandidata u povijesti Sjedinjenih američkih država. Donald Trump, sedamdesetogodišnji kontroverzni nekretninski i medijski mogul postao je 45. predsjednik SAD-a. Trumpovo procijenjeno bogatstvo veće je za 10 milijuna dolara od svih 44 prethodnih predsjednika zajedno. Monumentalno, zaključili bismo.

No, jesu li vještine koje čine svakog uspješnog poduzetnika dovoljne i primjenjive kada je riječ o upravljanju najvećim gospodarstvom svijeta?

Amerikanci su ionako voljni ponavljati da je politika showbizz za bogate, pa što, neka mu elektori daju šansu ovaj puta. Ionako, nazivaju se slobodnom zemljom, u kojoj svakom treba pružiti šansu pa neka im bude. Samo dan prije službenih rezultata jedne od najtjesnijih predsjedničkih utrka u povijesti korporativne Amerike, financijska tržišta slavila su pobjedu Hillary Clinton poguravši dioničke indekse na još viši nivo. Preko noći, uslijedio je hladan tuš. Kako je moguće da su efikasna financijska tržišta kao što je američko, opet bila u krivu? Ups, (pre)loša repriza – recentnu pogrešku tržišta vidjeli smo prilikom ‘Brexita’, tj. izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz Europske Unije gdje je dan prije rezultata sve izgledalo bajno, da bi sljedeći dan drhtave ručice londonskih brokera radile punom parom i to u istom smjeru kao i ovog puta – prema dolje. Tijekom izborne noći, uslijedio je trenutni krah na burzama diljem svijeta da bi već sljedeći dan sve opet zabljesnulo, i to u pozitivnom tonu?! Mnogima neshvatljivo.

Na čemu se zapravo temelje predizborna obećanja Donalda Trumpa i koje će gospodarske implikacije imati za korporativnu Ameriku, ali i ostatak svijeta?

Opće je poznata uzrečica: ‘Kada Amerika kihne, ostatak svijeta ulovi prehlada’. Vrlo vjerojatno je još uvijek prerano zaključivati hoće li Amerika kihnuti ili eventualno dodatno gospodarski procvjetati za mandata Donalda Trumpa, no probajmo shvatiti što možemo očekivati. Prije, ali i za vrijeme predsjedničke kampanje, kritizirao je proračunsku rastrošnost prijašnjih demokratskih predsjednika. Ono što Trump želi je dodatno zadužiti proračun te značajno produbiti proračunski deficit s ciljem daljnjeg jačanja gospodarskog rasta – ali na n-tu potenciju. Što to znači za najveće gospodarstvo svijeta? Javni dug Amerike, koji trenutno iznosi blizu 20 trilijuna dolara, za njegovog mandata mogao bi dosegnuti nivo od čak 25 trilijuna dolara, što je osjetno više no što bi on bio za potencijalnog mandata suparnice Hillary Clinton.

Inteligentno zaduživanje u produktivne svrhe za većinu zemalja ne mora nužno značiti nešto loše. Ekspanzivna fiskalna politika ionako je jedan od instrumenata za kojim se vrlo česte poseže želi li se dodatno potaknuti prijekopotreban gospodarski rast. Veliki infrastrukturni projekti u nekom srednjoročnom razdoblju zaista mogu stvoriti velik broj radnih mjesta što će rezultirati dodatnim smanjenjem stope nezaposlenosti koja je ovih dana u Americi na nivou koji ekonomisti popularno nazivaju ‘prirodnom stopom nezaposlenosti’ te iznosi niskih 5 posto. Osim što će javni dug biti dužni vratiti praunuci, ne zvuči loše, zar ne? Efektivno, porez koji će plaćati velike američke (ali i globalne) korporacije, trebao bi, sudeći po njegovim riječima, biti manji što u prijevodu ne znači ništa drugo no veće korporativne profite. Korporativni profit nije zao u vokabularu obrazovanog Amerikanca, upravo  suprotno, on je taj koji stvara veliku dodanu vrijednost te, u dugom roku, više radnih mjesta za njegove potomke te monetarni rast Amerike kakvu poznajemo.

Evidentno je, ako je suditi po predizbornim obećanjima, Trumpa već sada možemo prozvati ‘Debt King’ iliti Kraljem Duga. S druge strane, previsok javni dug, a posljedično i enormna proračunska rupa može biti iznimno opasna po zdravlje najvećeg svjetskog gospodarstva. Svega nekoliko dana nakon Trumpove pobjede, američka savezna vlada zadužuje se po višim kamatnim stopama no što su to bile prošli tjedan. Logično, ukoliko se misliš dodatno zaduživati, kamatna stopa na državni dug prije (ili poslije) mora porasti jer si sada nesigurniji  dužnik, simple as that. Inteligentno dodatno zaduživanje i proračunski deficit bi u određenom roku trebali polučiti još snažijim gospodarskim rastom Amerike, a i u konačnici snažnijom inflacijom.

Prije ili poslije doći će do situacije kada će centralna banka Amerike (FED) reći ‘Stop inflaciji!’ i dodatno dignuti kamatne stope koje su ionako na skoro pa povijesno niskim razinama kako bi poskupila novac i spriječila daljnje rasplamsavanje tog duha kojeg se vrlo teško riješiti jednom kada ga se pusti iz svjetiljke. No, to je ipak Amerika u kojoj stvari nisu tako jednostavne pa ostaje upitno koliku će moć imati FED. Nadalje, njegova nadasve protekcionistička politika je ono što poprilično ljuti ostatak svijeta. Meksiko i Kina prvi su na listi po pitanju proizvoda, ali i ljudi koje očito ne želi viđati na američkom tlu, barem ne u mjeri u kojoj je to danas. Više carine ili drugi oblici ulaznih barijera samo su neki od primjera kojim će se pokušati smanjiti robna razmjena s ostatkom svijeta. Ionako, njegov stav je, bolje da prosperiraju američki proizvođači, a posljedično i građani Amerike no neki drugi. Hmmm, možda, osim ako ti jedni od najvećih kreditora javnog duga nisu upravo ti isti Kinezi!

Nezavidna situacija, rekao bih. Hoće li čovjek koji je četiri puta bankrotirao te se dignuo kao antički Feniks iz pepela biti u stanju na ispravan način upravljati najvećim svjetskim gospodarstvom, ostaje za vidjeti. Iskreno, Americi želim sve najbolje, jer kao što sam i prethodno naveo, ako nju ulovi gripa ovog puta postoji vrlo velika vjerojatnost da će svijet gospodarski umrijeti i to ne od gripe već od plućne embolije. A to kakav je Donald Trump kao persona, to procijenite sami. O ukusima se ne raspravlja. Nikada. Pa ni onda.

Ne propustite: