Nemamo novi Zakon o duhanskim proizvodima, prijeti kazna od 15.000 eura po danu

Ministar zdravstva Milan Kujundžić uvjerava kako je prijedlog zakona završen te da će uskoro u saborsku proceduru. Na snagu bi trebao stupiti još ove godine.

Ilustracija // Foto: pixabay.com

Hrvatska je novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, koji bi bio usklađen s direktivom EU, trebala donijeti do svibnja ove godine. Zakon još nemamo i zbog toga nam prijeti mogućnost pokretanja tužbe pred Europskim sudom pravde, piše Jutarnji list.

U slučaju tužbe protiv Hrvatske pred spomenutim sudom, kazna koju ćemo plaćati bit će 15.000 eura, odnosno oko 113.000 kuna po danu. Pozamašnu ‘cifru’ Hrvatska, dakle svi njeni građani – i pušači i nepušači – plaćat će tako dugo dok naša Vlada ne usvoji adekvatni zakon i dok isti ne krene u provedbu.

U utorak je sazvana hitna sjednica saborskog Odbora za zdravstvo. Tema sjednice bio je upravo Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Prema informacijama Jutarnjeg lista, ako Vlada RH ne donese spomenuti zakon, Europska komisija već će u prosincu izdati mišljenje da Hrvatska ne poštuje zakone EU. Prostora za manevar, dakle, više nema.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić (HDZ) uvjerava kako je prijedlog zakona završen te da će uskoro u saborsku proceduru. Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda bi, kaže ministar, na snagu bi trebao stupiti još ove godine. Preostaje da vidimo hoće li se to zaista dogoditi ili ćemo na dnevnoj bazi plaćati novčanu kaznu zato što Vlada nije donijela zakon i počela s njegovom provedbom.

Ne propustite: