Nemčići dobili nagrade na svjetskom natjecanju Lidice

Međunarodna dječja izložba lijepih umjetnosti Lidice prvi put je organizirana 1967. Tijekom godina postala je poznata u cijelom svijetu. Jedna je od najvećih i najstarijih izložbi dječje umjetnosti.

Učenici OŠ ”Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica i njihovi mentori i ove su godine dobili nagrade na najvećem svjetskom natječaju lijepih umjetnosti za djecu – Lidice 2016.  Tema natječaja 2016. godine bila je Škola i obrazovanje, a pristiglo je 18.075 radova iz 77 zemalja svijeta. Iz Hrvatske je pristiglo 380 radova, od kojih je 20 nagrađeno.

Foto: koprivnica.hr
Foto: koprivnica.hr

S područja sjeverne Hrvatske, priznanje je dobio i šestogodišnji Marko Rakoci iz bjelovarskog DV Ciciban, Melany Klobučarić iz OŠ Mala Subotica te Natalie Kralj iz zagrebaške OŠ Tituša Brezovačkog.

U Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu učenici i njihovi mentori su gosti veleposlanika Republike Češke, Vladimíra Zavázala. Veleposlanik je za nagrađene priredio svečanost i uručio im priznanja te ispričao tragičnu priču o Lidicama i o nastanku natječaja.

Posebna priznanja u kategoriji keramike dobile su Tonka Lonjak i Gabrijela Lončar. Tonka je svoj rad Školske brige izradila u tehnici goli raku, a Gabrijela je predstavila svoju Školsku pločicu. Mentor im je bio Dragutin Ciglar, kipar i keramičar iz Likovne udruge Motacilla alba te voditelj Male koprivničke škole keramike pri OŠ ”Antun Nemčić Gostovinski”.

Foto: koprivnica.hr
Foto: koprivnica.hr

Maša Hadelan i Petra Salajpal dobile su nagrade za radove inspirirane čitanjem i boravkom u knjižnici, u tehnici niski reljef u kategoriji likovnih radova. Njihova je mentorica Senka Pintarić, učiteljica savjetnica.

Nemčići godinama sudjeluju u ovom natječaju i više puta su dobili posebna priznanja, a Nikolina Sušilović 2011. osvojila je medalju Ruža Lidica u kategoriji fotografija.

Popis svih nagrađenih radova i same radove možete vidjeti ovdje.

Ne propustite: