NOĆ MUZEJA U Đurđevcu zanimljiva tema i predstavljanje novog sadržaja proširene stvarnosti

Ove se godine u Đurđevcu vraćaju najpoznatijem đurđevačkom simbolu – pijetlu.

Ilustracija // Foto: Grad Đurđevac

Muzej Grada Đurđevca i ove godine sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, koja je u Hrvatskoj pokrenuta 2005. godine, a đurđevački muzealci redovno joj se pridružuju.

Za jubilarnu 15. po redu, Noć muzeja, koja se održava u petak, 31. siječnja, u muzeju se priprema bogat program.

Nakon što su proteklih godina posjetitelji mogli vidjeti filatelističke, dokumentarističke i fotografske izložbe te zanimljive radove studenata Akademije likovnih umjetnosti, ove se godine u Đurđevcu vraćaju najpoznatijem đurđevačkom simbolu – pijetlu.

Program počinje u 18 sati svečanim otvorenjem velike izložbe Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta iz privatne kolekcije Martina Mahovića na kojoj će biti predstavljeni uporabni i dekorativni predmeti u formi pijetla, publika će se upoznati sa simbolikom pijetla u brojnim kulturama.

S obzirom na to da je ovogodišnja Noć muzeja posvećena, između ostalog, obljetnici 140 godina postojanja Muzeja za umjetnost i obrt, ova nas izložba podsjeća na značaj predmeta umjetničkog obrta za kulturnu povijest. Kao dodatak izložbi bit će izloženi i predmeti s motivom pijetla koje izrađuju pojedinci i udruge čiji se proizvodi prodaju u muzejskoj suvenirnici.

Za glazbeni dio pobrinut će se polaznici Umjetničke škole Fortunat Pintarić, Područni odjel Đurđevac i Područni odjel Koprivnica, a koncert će početi u 19 sati.

U Noći muzeja okupljenima će se predstaviti i novi sadržaj u muzeju – proširena stvarnost. Proširenom stvarnošću nadograđen je postojeći Interpretacijski centar Picokijade, stalni postav muzeja. Preko 25 tableta posjetitelji mogu oživjeti određene točke u stalnom postavu i utvrdi Stari grad te putem animacija i tekstova saznati više o pojedinim temama, kao što su povijest utvrde, Legenda o Picokima, slike iz Donacije Ivana Lackovića Croate, životinje iz Hrvatske Sahare i Đurđevački pijesci.

Kroz cijelu će večer posjetitelji moći i besplatno razgledati stalni postav muzeja te izložbu Odbljesci izvorne umjetnosti, na kojoj su djela izdvojena iz zbirke fundusa muzeja upotpunjena djelima iz privatnih zbirki i kolekcija te Galerije Batinske – stavljajući umjetnike naivnog izričaja poput I.Generalića, M.Kovačića, I.Večenaja, I.Lackovića Croate na jedno mjesto.

Restoran i pivnica Stari grad radit će do ponoći, kao i Muzej Grada Đurđevca, a ulaz na sva muzejska događanja u Noći muzeja je slobodan.

PROGRAM:

18:00 – 19:00 – Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta- Izložba pijetlova iz raznih krajeva svijeta, razni dekorativni i uporabni predmeti. Izbor iz privatne kolekcije Martina Mahovića.
19:00 – 20:00 – U glazbenom dijelu večeri nastupit će učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić Koprivnica, Područni odjel Đurđevac i Područni odjel Koprivnica.
20:00 – 24:00 – Proširena stvarnost u Interpretacijskom centru Picokijade.
18:00 – 24:00 – Interpretacijski centar Picokijade
18:00 – 24:00 – Odbljesci izvorne umjetnosti
18:00 – 24:00 – Muzejska suvenirnica- Posjetitelji će u muzejskoj suvenirnici moći kupiti prigodne suvenire i muzejske publikacije. Pojedine će se publikacije moći preuzeti besplatno.
Posjetitelji će moći besplatno obići stalni postav muzeja.

Pri uređenju će veliku ulogu odigrati učenici Osnovne škole Đurđevac sa svojim učiteljem likovne kulture Zoranom Vidakovićem. Oni će na radionici, koja će se u Muzeju Grada Đurđevca održati u petak, 17. siječnja od 10 do 13 sati, imati priliku da izraze svoje ideje kroz najprepoznatljiviji simbol grada Đurđevca.

Svi ostali kreativci koji bi željeli dati svoj doprinos uređenju veže dobrodošli su na radionicu.

Izvor: Grad Đurđevac

Ne propustite: