‘Nova porezna reforma vjeruje u nejednakost i oslabljivanje ionako slabih’

'Budućnost Hrvatske s ovom poreznom reformom je bučni proces koji vodi ka životu s nejednakošću; životu gdje slabo plaćeni radnici neće imati privatne mirovine ni planove zdravstvene zaštite, vodi prema iznevjerenim očekivanjima srednje klase, vodi prema 2% bogatih koji će kontrolirati 90% ukupnog bogatstva Hrvatske.'

Siniša Hajdaš Dončić // Foto: Facebook

Bivši ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, danas saborski zastupnik i predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, na svom je blogu iznio mišljenje o poreznoj reformi Uspoređuje je s igrom Monopol u kojem manjina u čijem je vlasništvu zemlja, stječe zaradu od naknade koju uplaćuje zakupcu.

Prenosimo dio teksta s bloga bivšeg ministra.

”Porezni sustav…

Svaka odrasla osoba, ma koliko bila ekonomski pismena ima svoj stav o izgledima za budućnost. Čak i djecu učimo kako se uspinjati imovinskom ljestvicom, a učimo ih doslovce kroz cijene finalnih proizvoda, tj. onoga što si možemo priuštiti. Netko više, netko manje, tako je od pamtivijeka, ali je od pamtivijeka i borba za pravedniju raspodjelu dohotka.

Gospoda iz HDZ i Mosta zaigrali su danas igru koju poznajemo pod nazivom Monopol, koja je nastala 1903. godine, osmislivši je Liizi Philips.

To je jedna igra koja je trebala razotkriti neravnopravnost društvenog sustava u kojem manjina u čijem je vlasništvu zemlja stječe zaradu od naknade koju uplaćuju zakupcu, to se zvalo zemljoposjednička igra, a ovu vašu igru danas možemo nazvati postani ekonomski plaćeni ubojica, postani agent koji radiš protivno javnom interesu, postani poklonik Herberta Spencera, koji je vjerovao da je obveza ekonomski jakog da istisne ekonomski slabog sve do uništenja.

Demokracija i vaša porezna reforma definitivno su na VI. Demokracija i VI imate različite stavove o pravilnoj raspodjeli dohotka. Demokracija vjeruje u pravednu raspodjelu dohotka, a vaša porezna reforma vjeruje u nejednakost tj. kako da ekonomski slabi postanu još slabiji, kako da se poslovno nesposobniji izguraju iz posla i gospodarski unište, podižući PDV na 12 posto za kruh i mlijeko.

Svaki šok unutar poreznog sustava mora izazvati žrtve. Vi ga prepuštate samog sebi, pa će prirodni odabir brzo eliminirati najslabije na tržištu, onih 900 000 koje se ova reforma ne tiče jer im ne raste osobni dohodak nego će je osjetiti na skupljim prehrambenim namirnicama.
Nadam se da nećete kao Francuska 1873. godine uvesti porez na svijeće, a VI kao nasljednici poreza na svijeće, uvesti porez na rasvjetna tijela, žarulje, baterije i lampione; pošto će pojeftiniti lijesovi, pa onda sigurno kroz vašu reformu moraju poskupiti rasvjetna tijela.

Vjerojatno možemo očekivati i ukidanje mjera socijalne pomoći kako bi proračun lakše izdržao 2 mld. kuna manje i kako bi se kompenzirala vaša tzv. cjelovita porezna reforma. Uskoro očekujem da će te po dobrom starom konzervativnom običaju i pravo glasa raspodijeliti sukladno bogatstvu i tako spriječiti ljude koji su na ekonomskom minimumu do koriste politički proces, nadalje očekujem da ćete ljudima smanjiti i mogućnosti čitanja, edukacije i obrazovanja povećavajući PDV na knjige na 12 posto. Bravo gospodo, sjednite, nedovoljan jer s neobrazovanim lakše je manipulirati.

Da popričamo malo i o Vašoj poreznoj reformi kroz regresivno djelovanje, gdje će pojedinci niže ekonomske snage snositi relativno viši porezni teret, jer raste cijena osnovnih životnih potrepština, dok će više porezne snage biti opterećene nižim poreznim teretom. Gospodo iz HDZ i Mosta još je Adam Smith, rekao da potrošni porezi posebno kod živežnih namjernica imaju na sudbinu naroda isti utjecaj kao i neplodna zemlja ili nepovoljna klima. Ne primjećujem u vašoj takozvanoj cjelovitoj poreznoj reformi kompenzacijske alate za porezne destinatore.
Povećanje stope PDV-a u ugostiteljstvu pogoditi će cijeli sektor. Samo ću spomenuti da je rezervacija i prodaja za sljedeću sezonu već krenula po jednim cijenama, a s obzirom na uspješno poslovanje sektora, veliki broj investicija u turizmu, što kauzalno utječe i na hrvatsku građevinsku operativu vi ćete to uništiti, vlasnicima smanjiti dobit, a i oslabit ćete i konkurentsku poziciju hrvatskog turizma.

Napukline u vašoj reformi su vidljive. Budućnost Hrvatske s Vašom poreznom reformom je bučni proces koji vodi ka životu s nejednakošću; životu gdje slabo plaćeni radnici neće imati privatne mirovine ni planove zdravstvene zaštite, vodi prema iznevjerenim očekivanjima srednje klase, vodi prema 2% bogatih koji će kontrolirati 90% ukupnog bogatstva Hrvatske. To je gospodo Vaša porezna reforma u koju ne vjeruje ni pola vaše vlade.”

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Ne propustite: