NOVA PRAVILA Po završetku studija doktori su spremni za samostalan rad

U formalno-pravnom aspektu mladi liječnici ne moraju raditi pod nadzorom, ali 99 posto će ih biti ili pod nadzorom ili na specijalizaciji.

Ilustracija // Foto: pixabay.com
Ilustracija // Foto: pixabay.com

Prva generacija liječnika koji neće imati dosad obvezni pripravnički staž diplomirala je i 200-tinjak ih je tijekom ljeta dobilo licence za rad, no ministarstvo je u međuvremenu poslalo zbunjujući naputak u suprotnosti s pravilnikom koji regulira rad mladih liječnika bez staža.

Neki od njih potražili su specijalizacije, neki se javili na natječaj HZZO-a za rad pod nadzorom, a neki su u ordinacijama obiteljske medicine odmah počeli raditi samostalno, bez nadzora starijih liječnika. To dopušta Pravilnik o načinu provođenja rada doktora medicine pod nadzorom bez specijalizacije, u kojem izrijekom piše da rad pod nadzorom nije obvezan.

Takav je pravilnik donesen unatoč dvogodišnjem nastojanju studenata medicine, njihovih profesora i dekana, obiteljskih liječnika, mentora te strukovne komore liječnika da ne bude tako – svi su upozoravali da nije dobro da mladi liječnik koji nema ni dana staža samostalno odlučuje o pacijentu. No, “tako smo ispregovarali s EU”, glasilo je obrazloženje koje je navodno vezalo ruke donositeljima odluka.

A onda ministar zdravstva ravnateljima domova zdravlja i ordinacijama obiteljske medicine pošalje naputak u kojem samostalan rad mladog liječnika uopće nije predviđen!

– Doktor medicine koji je upisao studij nakon 1. srpnja 2013. nema obvezu obavljanja pripravničkog staža ni polaganja stručnog ispita te se nakon završetka studija i stjecanja odobrenja za samostalan rad može zaposliti u sustavu zdravstva na dva načina: putem rada pod nadzorom ili prijmom na specijalizaciju putem natječaja – piše u dopisu ministra zdravstva.

U formalno-pravnom aspektu mladi liječnici ne moraju raditi pod nadzorom, ali 99 posto će ih biti ili pod nadzorom ili na specijalizaciji, piše posao.hr.

Ne propustite: