NOVA ŠKOLSKA GODINE, NOVA PRAVILA Roditelji ne mogu dolaziti u školu dva tjedna prije kraja nastave

Umjesto da mjesecima unaprijed znaju datume pisanja testova, učitelji/nastavnici ubuduće će biti obvezni učenicima najaviti pisanu provjeru znanja najmanje mjesec dana prije provjere.

Ilustracija // Izvor fotografije: Koprivničko-križevačka županija

S novom školskom godinom na snagu je stupio novi pravilnik o ocjenjivanju učenika, odnosno Pravilnik o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, koji će se jednako odnositi na sve učenike – bili oni dio kurikularne reforme i Škole za život ili školovanje nastavljaju prema starom programu.

Tri su najveće novosti: roditelji i učenici više neće u e-dnevnicima moći vidjeti prosjek ocjena iz pojedinog predmeta, što je u skladu s dosadašnjim pravilnikom, koji kaže da zaključna ocjena ne mora biti aritmetička sredina, ali i predmetnim kurikulumima koji navode različite težinske vrijednosti pojedinih elemenata vrednovanja.

Nadalje, radi administrativnog rasterećenja učitelja ukida se okvirni vremenik pisanih provjera znanja, koji je dosad svaka škola bila dužna donijeti do kraja trećeg tjedna nastave u svakom polugodištu. Umjesto da mjesecima unaprijed znaju datume pisanja testova, učitelji/nastavnici ubuduće će biti obvezni učenicima najaviti pisanu provjeru znanja najmanje mjesec dana prije provjere.

Treća važna promjena jest da roditelji više neće moći dolaziti u škole posljednja dva tjedna nastave, odnosno novim se pravilnikom propisuje da se u posljednja dva tjedna prije završetka nastavne godine ne organiziraju roditeljski sastanci i individualni informativni razgovori. Ta je promjena bila želja mnogih učitelja i nastavnika koji upozoravaju kako u to vrijeme zaključivanja ocjena traju neviđeni pritisci na njih od roditelja i nekih ravnatelja, piše N1.

 

Ne propustite: