Nova uginuća labudova na Šoderici. Što se to događa?

Ratimir Juršetić iz Veterinarske stanice Koprivnica kaže da se na većem broju uginulih labudova može izraziti sumnja na zaraznu bolest, ali ističe da ne treba u ovom trenutku širiti paniku.

Foto: Mirko Hanžeković

Na jezeru Šoderici nedaleko od Koprivnice danas su zabilježena nova tri slučaja uginuća labudova. Podsjetimo, prvo uginuće labuda zabilježeno je u utorak, a do danas se ta brojka popela na 10-ak mrtvih labuda. Situacija se mijenja iz dana u dan, čak iz sata u sat.

– Svakodnevno bilježimo uginuća labudova. Po dojavi komunalnog redara iz Općine Legrad, izlazimo na teren i zbrinjavamo leševe labudova. Zbrinjavamo ih u Centar za peradarstvo pri Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu. O svemu je obaviještena županijska veterinarska inspekcija, a oni informacije dalje prosljeđuju upravi za veterinarstvo – istaknuo je dr. med. vet. Ratimir Juršetić iz Veterinarske stanice Koprivnica.

Dodao je kako se na većem broju uginulih labudova može izraziti sumnja na zaraznu bolest, ali ističe da ne treba u ovom trenutku još širiti paniku.

– Početkom sljedećeg tjedna trebali bi stići rezultati analize nakon čega ćemo svi biti pametniji. Patomorfološka analiza leševa nešto je brža, dok virusološka analiza traje nešto duže – kazao je Juršetić.

Što ako se potvrdi da je uzrok uginuća labudova zarazna bolest, možda i ptičja gripa?

– Ako se to potvrdi, na nama je da spriječimo širenje zarazne bolesti na domaće životinje. Ali, ponavljam, ne treba širiti paniku. Po meni je opasnija ljudska gripa. Ovih dana nešto su ekstremniji uvjeti i teško je sa sigurnošću reći koji je razlog uginuća labudova – naglasio je Juršetić.

Potvrdu o novim uginućima labudova na Šoderici dobili smo i iz županijske veterinarske inspekcije. Kazali su nam da sve rade po propisima i da će javnost o rezultatima analize leševa labudova pravovremeno biti obaviještena.

Komunalni redar uklanja mrtvog labuda // Foto: Mirko Hanžeković
Komunalni redar uklanja mrtvog labuda // Foto: Mirko Hanžeković
Ne propustite:

1 komentar