NOVE TARIFE Evo koliko će vas odsad stajati upravne pristojbe u MUP-u

Od jučer, 1. veljače, na snazi je nova Uredba o tarifi upravnih pristojbi, temeljem koje će građani za razne upravne procedure koje obavljaju u Ministarstvu unutarnjih poslova trebati odvojiti manje novaca nego dosad.

Foto: pixabay.com

Početak veljače donosi nove promjene stupanjem na snagu nove Uredbe o tarifi upravnih pristojbi.

Ovom odredbom građanima će se olakšati procedure za, primjerice, izdavanje putovnice koja će koštati manje nego dosad, kada se za putovnicu trebalo izdvojiti 70 kuna pristojbe, sada će iznositi samo 35 kuna pristojbe.

MUP je na svojim stranicama objavio podatke o postupcima nove odredbe, a time bi žurni postupak izdavanja putovnice iznosio 140 kuna, a ne više 220 kuna, dok je izdavanje vozačke dozvole jeftinije za 20 kuna.

Što se tiče izdavanja prve vozačke dozvole i obnavljanje, odnosno produženje i zamjena vozačke dozvole država članica Europskog gospodarskog prostora, sada će trebati izdvojiti po 15 kuna upravne pristojbe koja se dosad plaćala po 35 kuna.

Za državu koja nije članica Europskog gospodarskog prostora i ako se tamo mijenja vozačka dozvola, tada se plaća upravna pristojba u cijeni od 35 kuna, a ne više 70 kuna. Ako ostanete bez vozačke dozvole izdane u Hrvatskoj i državi članici EGP-a, u slučaju krađe, tada treba izdvojiti 15 kuna, a ne 50 kuna kao dosad.

Ako ćete po prvi puta registrirati vozilo, platit ćete 15 kuna upravne pristojbe i time ušparati 20 kuna, a produženje registracije iznosi 5 kuna, a ne 30 kuna.

Pristojba se neće više naplaćivati kod odjave vozila.

Ne propustite: