NOVI KANDIDAT Milan Bandić daje ostavku i kandidira se za predsjednika

Što će od svega toga biti, saznat će se krajem rujna.

Nacional je u današnjem tiskanom izdanju objavio kakvo to rujansko iznenađenje sprema zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kako su objavili, tvrdeći da im je to potvrđeno od strane visokog političkog izvora bliskog vrhu DHZ-a, Bandić će dati ostavku na mjesto gradonačelnika te će se kandidirati za predsjednika, a sve opcije oko toga su dugo razrađivane.

– Hrvatskoj je potreban novi Tuđman, čovjek koji će lupiti šakom o stol i koji će ujediniti ljude na tragu rada, znanja, demografske obnove i solidarnosti. Nikoga ne komentiram, a nešto će biti, nešto ću reći krajem devetog mjeseca, nakon toga neće ništa biti isto – kazao je zagrebački gradonačelnik u Kninu na obljetnici Oluje.

Nacionalov izvor tvrdi kako je Bandić pred sve većim pritiskom zbog spornih izmjena GUP-a, a i zbog projekta Zagreb na Savi s ulagačima iz Dubaija: “čini se da je udario glavom u zid pa bi odstupanje s gradonačelničke funkcije moglo poslužiti kao prihvatljivi uzmak iz te situacije”.

Bandića bi, prema pisanju Nacionala, na mjestu gradonačelnika zamijenila njegova dugogodišnja suradnica Jelena Pavičić Vukičević, no i dalje bi on bio taj koji bi u slučaju potrebe vukao sve konce oko toga što se događa u Zagrebu. Tajming je idealan jer je prošla polovica mandata pa ne bi trebalo ići na izvanredne lokalne izbore.

Dok bi njegova suradnica formalno vodila grad i umjesto njega se pojavljivala pred Zagrepčanima, Bandić bi vodio dvije kampanje. Prvo onu predsjedničku, za koju ima plan i u slučaju neuspjeha. U tom bi slučaju, naime, on u drugom krugu podržao Kolindu te se počeo pripremati za parlamentarne izbore kako bi postao relevantan faktor, možda i presudan, za formiranje buduće vlade.  Kampanja za predsjedničke izbore mogla bi ga ojačati upravo u prikupljanju biračke baze za parlamentarne izbore.

Također, Nacionalov izvor tvrdi kako nije nemoguće i da se Bandić u potrazi za koalicijskim partnerom ili strankom koju će podržati odmakne od HDZ-a. No, svakako, zanima ga ministarska pozicija u nekoj budućoj vladi.

Što će od svega toga biti, saznat će se krajem rujna.

Ne propustite: