NOVI PROJEKTI Potpisani ugovori za energetsku obnovu škola ukupne vrijednosti 7,2 mil. kuna

Đurđevac je uspješan primjer pravodobne pripreme dokumentacije, te apliciranja projekata na fondove EU, a u prilog tome govori činjenica da se na ovaj natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prijavilo samo šest škola iz naše županije, a za čak dvije škole s područja Đurđevca koje je prijavio Grad odobreno je sufinanciranje od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

Foto: Grad Đurđevac

U Đurđevcu kreće energetska obnova zgrade Osnovne škole Grgura Karlovčana i zgrade Odjela za djecu s teškoćama te je tim povodom danas održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koji je potpisao gradonačelnik Hrvoje Janči.

Naš grad je uspješan primjer pravodobne pripreme dokumentacije, te apliciranja projekata na fondove EU, a u prilog tome govori činjenica da se na ovaj natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prijavilo samo šest škola iz naše županije, a za čak dvije škole s područja Đurđevca koje je prijavio Grad odobreno je sufinanciranje od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupna vrijednost ta dva projekta je 7,2 mil od čega će fond sufinancirati oko 3,2 mil. kuna, a preostali udio Grada prijavit ćemo na natječaje kako bismo dobili dodatno sufinanciranje. Tako bi nama za plaćanje preostalo oko 2 mil. kuna koje već imamo osigurane u proračunu – naglasio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Grad konstantno ulaže u predškolsko i školsko obrazovanje i podizanje standarda. Trenutno završavaju radovi na zgradi vrtića u koju je u posljednje četiri godine uloženo oko 4 mil. kuna. Planira se i daljnje ulaganje u izradu projektne dokumentacije za ostale projekte kako bismo imali sve spremno za prijavu na nove natječaje. Raspisali smo i javnu nabavu za nadogradnju škole jer želimo da se s dogradnjom krene kad i s energetskom obnovom. Radovi neće ometati redovnu nastavu jer se građevinski radovi planiraju odraditi preko praznika – rekao je gradonačelnik.

Ovaj dan potpisivanja ugovora možemo nazvati danom novog početka školstva u Đurđevcu. Zgrada škole je poprilično stara, a ovo ulaganje će zasigurno promijeniti tijek i razmišljanje u pozitivnom smjeru te će i sama kvaliteta rada biti puno veća. Uskoro ćemo u samom centru grada imati dvije jako lijepe i nove škole, na veselje i djece i zaposlenika, ali i roditelja – rekao je ravnatelj škole Danijel Domišljanović.

Na ovaj natječaj je prijavljen 231 projekt, a ugovorena su 223 projekta. Fond je u ovim projektima Gradu Đurđevcu partner te nam je želja da Grad u cijelosti povuče ugovorena sredstva, a mi smo naravno tu da pomognemo u tome – rekla je Adriana Zlatunić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj obnove je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti i smanjenjem potrošnje energije te je predviđena ušteda energije od 55% u odnosu na postojeće stanje.

Izrađenim projektima energetske obnove predviđa se zamjena i popravak krovišta, izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, ugradnja nove drvene stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete, a u Osnovnoj školi se planira i ugradnja solarnih panela na krovištu za pripremu tople vode, te ugradnja podizne platforme kako bi se osobama s invaliditetom omogućio pristup svim prostorijama u školi.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora svi zajedno su obišli Osnovnu školu Grgura Kalovčana i Odjele za djecu s teškoćama.

OŠ Grgur Karlovčan – slika pročelja

 

Izvor: Grad Đurđevac

Ne propustite: