NOVI SUVENIR U ponudi Muzeja Grada Đurđevca od sada se mogu pronaći i kišobrani

Osim utvrde Stari grad, pijetla, deva i motiva crkve i prirode koja okružuje grad Đurđevac na jednoj verziji kišobrana, u ponudi su i kišobrani s detaljima ruže.

Foto: Muzej Grada Đurđevca

Đurđevac u ponudi suvenira od sada ima i kišobrane. Oslikani motivima grada, uljepšat će svaki kišni i tmuran dan, a ujedno doprinose i promociji Đurđevca prezentirajući kulturne, prirodne i turističke posebnosti grada.

Grad Đurđevac i okolica poznati su po ljepoti kulturne i prirodne baštine i turizmu – Srednjovjekovna utvrda Stari grad, Legenda o Picokima, Hrvatska Sahara najprepoznatljiviji su simboli grada.

Grad je ujedno i nositelj prestižne titule EDEN – Europske destinacije izvrsnosti.

Neki od tih motiva od sada se mogu pronaći i na novom suveniru Muzeja Grada Đurđevca – kišobranu.

Osim utvrde Stari grad, pijetla, deva i motiva crkve i prirode koja okružuje grad Đurđevac na jednoj verziji kišobrana, u ponudi su i kišobrani s detaljima ruže. Taj se detalj odnosi na dio veza na poprsju dijela tradicionalne ženske nošnje Đurđevčanki, odnosno bluze koja se nosila u svečanijim prilikama – na misu, svadbu i slično, najčešće su to cvjetni motivi.

Građanskim utjecajem polovicom 20. stoljeća, u nošnju se uvode industrijski materijali, pa se ovakva bluza sve rjeđe nosi.

Kao dio tradicije njeguje se kroz nastupe folklornih skupina KUD-a Petar Preradović iz Đurđevca.

Foto: Muzej Grada Đurđevca
Ne propustite:

2 Komentari