NOVO IZVJEŠĆE Loše vijesti za sve one koji jedu svinjetinu

Iako ovogodišnje rusko izvješće navodi kako se u nekim slučajevima u prehrambenoj industriji krše i zakoni Hrvatske, odnosno Europske unije, navodeći više primjera za to, u Ministarstvu poljoprivrede smatraju kako – problema nema, napominjući da je riječ samo o "razlici u propisima Ruske federacije i Europske unije, odnosno Hrvatske".

Ilustracija // Pixabay.com

Kako piše Glas Istre, a prenosi Poslovni.hr, loše vijesti stižu za one koji jedu kupovnu svinjetinu.

“Žig se na svinjske polovice stavlja prije dobivanja rezultata trihineloskopije; nema kompetentne kontrole ispunjavanja općih sanitarnih uvjeta; pogonima se može nesmetano pristupiti s ulice” – stajalo je između ostalog u izvješću Ruske federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor o stanju u 11 hrvatskih prehrambenih poduzeća za proizvodnju mlijeka i mesa, koje je Glas Istre objavio u lipnju 2012. godine.

Ni nakon sedam godina, sudeći po novom ruskom izvješću iz ožujka ove godine, o kojem se pisalo, situacija nije značajno poboljšana.

Naime, ruski su inspektori ovaj put u sedam pogona i na dvije farme pobrojali čak 75 povreda različitih propisa.

Iako ovogodišnje rusko izvješće navodi kako se u nekim slučajevima u prehrambenoj industriji krše i zakoni Hrvatske, odnosno Europske unije, navodeći više primjera za to, u Ministarstvu poljoprivrede smatraju kako – problema nema, napominjući da je riječ samo o “razlici u propisima Ruske federacije i Europske unije, odnosno Hrvatske”.

Glas Istre zamolio ih je da prokomentiraju svaku od povreda propisa koju su zabilježili Rusi, pa tako i povrede europskih propisa, no pojašnjenja nisu dobili.

Ne propustite: