NOVOSTI U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI: Izgradnja čak pet školsko-sportskih dvorana i sufinanciranje kredita za liječnike

Novim investicijskim ciklusom planira se gradnja školskih sportskih dvorana u Osnovnoj školi "Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, Osnovnoj školi Sveti Petar Orehovec, Osnovnoj školi Kloštar Podravski i Osnovnoj školi Andrije Palmovića Rasinja, kao i završetak školske sportske dvorane Osnovne škole Ivan Lacković Croata Kalinovac.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Na konferenciji za medije održanoj danas u prostorijama koprivničko-križevačke županijske uprave, župan Darko Koren sa suradnicima je javnosti predstavio nekoliko značajnih mjera i programa iz domene školstva, zdravstva, turizma i gospodarstva.

Poseban naglasak je stavljen na investicijske projekte gdje će u razdoblju ulaganja koje slijedi, u obrazovnu infrastrukturu Koprivničko-križevačka županija u suradnji s općinama sufinancirati gradnju pet sportskih školskih dvorana.

Novim investicijskim ciklusom planira se gradnja školskih sportskih dvorana u Osnovnoj školi “Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, Osnovnoj školi Sveti Petar Orehovec, Osnovnoj školi Kloštar Podravski i Osnovnoj školi Andrije Palmovića Rasinja, kao i završetak školske sportske dvorane Osnovne škole Ivan Lacković Croata Kalinovac.

“Do sada smo napravili veliki iskorak u pogledu ulaganja u školsku infrastrukturu, a naš idući korak je gradnja sportskih dvorana u pet općina koje smo odabrali prema kriteriju broja učenika i razrednih odjela te broju stanovnika na području općine na kojoj se nalazi škola. Svjesni smo da se radi o značajnim financijskim zahvatima i stoga smo nakon usklađivanja i razgovora s Ministarstvom znanosti i obrazovanja razgovarali s načelnicima općina i iznijeli svoj model realizacije projekta. Županija je spremna na investiciju, a općine će također sudjelovati u polovici troškova što će im biti prihvatljivo s obzirom na to da su im promjenom Zakona o financiranju lokalne samouprave porasli prihodi što otvara mogućnost investiranja“, kazao je župan Koren.

Koprivničko-križevačka županija će, pojasnio je župan, financirati izradu projektne dokumentacije, sufinancirat će 50% troškova gradnje dvorane neto kvadrature koja je definirana standardom za pojedinu školu i troškove vezane uz korištenje i održavanje dvorane u obrazovnom procesu.

Uz to Županija će u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i opremiti školske sportske dvorane. Dvorane će biti dvodijelne i multifunkcionalne, svaka u prostornim gabaritima od 1,440 kvadratnih metara, a u njima će se osim tjelesnog odgoja, odvijati i druge aktivnosti za kojima lokalna zajednica ima potrebe.

Financijske procjene govore kako će se troškovi gradnje pojedinačne dvorane kretati u rasponu od 12 do 13 milijuna kuna, a s obzirom na to da će Županija financirati pet objekata potrebno će biti i kreditno zaduženje od 30 milijuna kuna.

Ove godine planirano je rješavanje projektne dokumentacije, a nagodinu bi trebala početi izgradnja.

Na konferenciji je najavljena i nova mjera iz područja zdravstva, a koja ide u smjeru stvaranja uvjeta kako bi liječnici ostali živjeti i raditi u zdravstveni ustanovama na području Koprivničko-križevačke županije. Župan je pojasnio kako će Županija subvencionirati kamate radi rješavanja stambenih potreba liječnika čime se hvata u koštac sa svim aspektima i problemima hrvatskog zdravstvenog sustava.

“Novo mjerom stvorit ćemo povoljnije uvjete za rješavanje stambenih potreba liječnika zaposlenih u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Županija. Plan je subvencionirati dio redovnih kamata na stambene kredite i to s 1.5 posto tijekom prvih sedam godina otplate kredita koji su namijenjeni za kupnju kuće, stana, adaptaciju postojeće nekretnine ili refinanciranje već postojećeg stambenog kredita u otplati. Na području županije u zdravstvenim ustanovama kojima smo osnivač radi oko 220 liječnika, njih 40-ak je izrazilo interes za ovakvom vrstom pomoći. To znači da će oni plaćati kamatu na stambene kredite u visini od svega 0,6 posto što je zaista i više nego prihvatljivo. Spremni smo krenuti u realizaciju ove mjere, čekamo samo da se o tome izjasni i Hrvatska liječnička komora s kojom smo u stalnom kontaktu“, kazao je župan te naglasio kako je Koprivničko-križevačka županija prva u Hrvatskoj predložila ovakav koncept koji su preuzele i Bjelovarsko-bilogorska te Varaždinska županija.

Predstavljene su i aktivnosti koje provodi PORA Razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, a koje je detaljnije predstavila ravnateljica Melita Birčić. Istaknula je kako je županijska ustanova uspješno kandidirala projekt “Uz PORU po potporu” kojim je od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU dobila bespovratna sredstva za daljnji rad u iznosu od 17 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta je 20 milijuna kuna, a i preostala tri milijuna kuna će se kandidirati na neke od oblika sufinanciranja čime će udio PORA-e biti svega oko 900 tisuća kuna.

Posljednja tema konferencije odnosila se na aktivnosti koje Županija provodi po pitanju dvorca Inkey koje je nedavno kupila na javnoj dražbi.

“Provodimo intenzivne aktivnosti za spas ovog dragulja hrvatske kulturne baštine i kontinentalnog turizma. Formirali smo i radnu skupinu u kojoj su okupljeni eksperti iz raznih područja kako bi što prije krenuli s konkretnim zahvatima i spasili dvorac od daljnjeg propadanja, snimili smo foto i video dokumentaciju o postojećem stanju i dobili korisne savjete od naših prijatelja iz Virovitičko-podravske županije po pitanju apliciranja na europske fondove. Predstoji velik zahvat, prema mišljenju konzervatora dio dvorca će se moći restaurirati u izvornom obliku unatoč velikoj devastaciji, a za sve će nam prema našim procjenama trebati oko 50 milijuna kuna“, kazao je župan te dodao kako se intenzivno radi na razradi ideja oko buduće funkcije dvorca i oblika turističke ponude, stoji na internetskim stranicama Koprivničko-križevačke županije.

Ne propustite: