NUTRIFIT.CRO Pahuljice za doručak, DA ili NE ?

"A to cjelovito znači da za razliku od komercijalnih pahuljica, zob sadrži značajne količine prehrambenih vlakana, mineralnih tvari, nešto vitamina, više nezasićenih masti, više proteina te ne sadrži šećere, dok je jedino približno jednako količina energije po masi namirnice. "

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

Teško da možeš otići u market bez da naletiš na barem jednu policu prepunu raznoraznih pahuljica, od onih uočljivih lijepo ušminkanih s nekakvim superjunacima koji samo da ne polete s ambalaža do onih neuglednih pakiranih u običnim malim često nimalo ukrašenim pakiranjima. Isto tako čuo si kako je popularno konzumirati pahuljice, reklamiraju se na internetu, televiziji, jumbo plakatima, jedu ih sportaši i kažeš pa svi jedu te pahuljice, sigurno su „superfood“ moram ih i ja konzumirati. I onda otiđeš u taj isti market dođeš do istih onih polica koje svaki put vidiš i najčešće odabereš cornflakes ili kojekakve čoko pahuljice, u najboljem slučaju razmisliš u vremenu dvoznamenkastog broja sekundi pa vidiš neke fitness pahuljice, kažeš e te su sigurno „prava stvar“. Dođeš doma, zgriješ mlijeko ubaciš hrpetinu tih komercijalnih pahuljica i iznenadiš se pa čak su ti i fine, ponoviš par puta taj obrok, uđe ti u naviku, sretan si jer misliš da jedeš nešto „zdravo“ i da započinješ svoj dan kao Cristiano Ronaldo, ali si zapravo u jednoj velikoj zabludi, needuciran i marketinški izmanipuliran.

U čemu je problem? Komercijalne pahuljice u najvećoj većini slučajeva (čitaj pakiranja) nisu nutritivno vrijedan prehrambeni proizvod, naime vrlo često su izvor tzv. „praznih kalorija“, energije koje ne sadržava značajnu količinu poželjnih nutrijenata, primjerice vitamina, mineralnih tvari, vlakana. U prijevodu, izvor su isključivo energije, no ne i ostalih kemijskih molekula koje ljudsko tijela treba kako bi moglo optimalno funkcionirati. Većina te energije dolazi iz kombinacije škroba i šećera, nešto sitno iz proteina te gotovo ništa iz masti ili vlakana. Hmm taj škrob ima visoki glikemijski indeks (GI), šećer također što znači kako nakon konzumacije naglo poraste razina glukoze u krvi što rezultira brzim lučenjem većih količina hormona inzulina koji povuče tu glukozu u stanice što jetrenog što mišićnog glikogena (spremište ugljikohidrata), razina glukoze u krvi se spusti te dolazi do ponovnog osjećaja gladi iako vjerojatno ne postoji fiziološka potreba za energijom. Dolazi do logičnog zaključka kako komercijalne pahuljice ipak nisu dobra opcija za doručak jer nisu stabilan izvor energije ne neće izazvati dugotrajnu sitost.

Može li se sada generalno reći kako pahuljice nisu dobar odabir za doručak ? Kratko i jasno: NE ! Naime nije problem u nazivu „pahuljice“ već u njihovoj vrsti, odnosno nutritivnim karakteristikama, stoga iako „cornflakes“ nije dobra opcija, zobene ili ražene pahuljice itekako jesu, iako su i jedne i druge pahuljice, ali su nutritivno gledajući potpuno različit proizvod. Zobene pahuljice su u principu sve ono što komercijalne nisu, u neuglednoj su ambalaži, jeftinije su, nisu procesirane, ne sadrže aditive te najčešće ne obaraju okusom.

Međutim, „tajna“ je u izostanku rafinacije, procesiranja što znači da ih možemo nazvati cjelovitim žitaricama. A to cjelovito znači da za razliku od komercijalnih pahuljica, zob sadrži značajne količine prehrambenih vlakana, mineralnih tvari, nešto vitamina, više nezasićenih masti, više proteina te ne sadrži šećere, dok je jedino približno jednako količina energije po masi namirnice. E sad ono najzanimljivije, ta famozna „cjelovitost“ omogućuje zobenim pahuljicama da ne izazivaju nagli skok glukoze u krvi pa nema ni provokacije lučenja velikih količina inzulina, tijelo ima stabilan izvor energije te je prolongiran osjećaj sitosti. Isto tako ne treba zanemariti niti važnost unosa mineralnih tvari i prehrambenih vlakana u svrhu optimalne funkcije te dugoročnog zdravlja organizma kojem konzumacija zobenih pahuljica svakako doprinosi.

Zaključak:
Pahuljice mogu biti loša i dobra opcija za doručak, ovisi o kojoj se vrsti radi, komercijalne čokoladne, kukuruzne, zašećerene pahuljice nisu poželjne, dok cjelovite, zobene, ražene, ječmene to svakako jesu te njima treba dati prednost. Također savjetujem njihovu konzumaciju uz fermentirani mliječni proizvod te u kombinaciji s voćem, orašastim plodovima i sjemenkama kako bi Vaš doručak postao bolji.

(Roko Marović)

_________________________________________________________________________

Naša su imena Roko Marović i Nikola Talan, prvostupnici smo nutricionizma te uskoro diplomirani magistri na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu.

Nutrifit.cro naša je Facebook stranica, nastala kao dodatak na već postojeći Instagram profil Nutrifit_cro koji je aktivan od 2016. godine, a prati ga malo manje od 3000 ljudi.

Naša je misija educiranje javnosti o zdravom načinu življenja s naglaskom na

Roko Marović i Nikola Talan

promjenu prehrambenih navika uz promociju pravilne prehrane kroz prizmu nutricionizma.

Motivaciju pronalazimo u sve većem broju bolesti i zdravstvenih stanja povezanih s neprikladnim životnim navikama, nedovoljnoj edukaciji javnosti te u rastućem trendu prehrambenih mitova, laži i dezinformacija vezanih uz prehranu.

Svoj pristup temeljimo na znanju stečenom tijekom fakultetskog obrazovanja, svakodnevnom kritičkom preispitivanju nove znanstvene literature te iz iskustva u radu s klijentima.

Ne propustite: