‘OBEĆANJE ĆEMO IZVRŠITI’ Đurđevac postaje sveučilišni grad! Puno je razloga za ovaj veliki projekt

U Đurđevcu će Sveučilište Sjever otvoriti preddiplomski stručni studij računarstva i informatike te još jedan studij društveno-humanističkih znanosti, ovisno o interesu budućih studenata.

Jaka delegacija na prvom radnom sastanku // Foto: Grad Đurđevac

Sada je potpuno jasno, Đurđevac će od iduće akademske godine postati sveučilišni grad.

Sveučilište Sjever sa sjedištem u Koprivnici i Varaždinu, naime, u suradnji s Gradom Đurđevcom otvorit će u Đurđevcu preddiplomski stručni studij računarstva i informatike te još jedan studij društveno-humanističkih znanosti, ovisno o interesu budućih studenata.

U novim prostorima Poduzetničkog inkubatora u Đurđevcu u utorak je na tu temu održan prvi radni sastanak na kojemu su sudjelovali gradonačelnik Hrvoje Janči, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković, prorektor Mario Tomiša, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar, ravnatelj Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac Tomislav Ostojić, ravnatelj Osnovne škole Đurđevac Danijel Domišljanović i poduzetnik Damir Mujić, član Poslovnih anđela i bivši vlasnik IT tvrtke Avalon.

– Sveučilište Sjever se već profiliralo u STEM području znanosti te ima preko 90 posto studijskih programa vezano uz to područje po čemu smo jedinstveni u Hrvatskoj. Novi preddiplomski stručni studij računarstva i informatike u Đurđevcu će biti još jedan veliki iskorak u nadogradnji našeg Sveučilišta. Mi smo dali obećanje i obećanje ćemo izvršiti – od iduće akademske godine Đurđevac će imati svoj studij – rekao je rektor Milković.

Prorektor Tomiša kazao je da im je želja prilagoditi program potrebama tržišta u Đurđevcu i strukovnim programima u srednjoj školi.

– Tražim od ravnatelja škola da sa svojim prijedlozima sudjeluju u kreiranju programa – naglasio je on.

Ravnatelji su se složili da za mehatroniku, robotiku i informatiku postoje velike potrebe u gospodarstvu i interes poduzeća s područja grada te takva obrazovana radna snaga ima osigurana radna mjesta čim izađe iz sustava obrazovanja. Udruga AK46 u suradnji sa školama s područja grada i Gradom Đurđevcom svake godine provodi ljetnu školu robotike i programiranja koju polazi preko 100 učenika, što pokazuje velik interes učenika za to područje.

Razgovaralo se i o zajedničkoj suradnji Sveučilišta s đurđevačkim školama i poduzetnicima na raznim projektima u budućnosti.

– Ono što moramo priznati jest činjenica da ne možemo zadovoljiti potrebe gospodarstva i to stoga što je trenutna gospodarska situacija takva da oni vape za obrazovanim IT kadrovima, stoga je ovo super rješenje. Svjedoci smo velikog broja ljudi koji odlaze iz Hrvatske i bili bismo doista sretni da svi naši studenti koji završe školovanje ostanu ovdje i zaposle su u našim tvrtkama – istaknuo je poduzetnik Mujić.

Održavanje studijskih programa je velika stvar za Đurđevac u kojem postoji duga tradicija otvaranja IT tvrtki, kazao je gradonačelnik Janči i dodao:

– Također, ove godine u našoj Strukovnoj školi kreće i projekt Centar kompetencija, a ti projekti su samo nadogradnja našeg projekta Poduzetničkog inkubatora u kojem smo osigurali opremanje, dali smo potporu poduzetnicima za razvoj postojećih i novih ideja čime osiguravamo razvoj lokalne zajednice i ostanak mladih u ovom kraju – rekao je Janči.

Lacković je, pak, uvjeren da su osiguravanjem preddiplomskog stručnog studija u Đurđevcu uvelike ispunili njihovu zadaću prema gradu i okolnim općinama i da će tamošnjem gospodarstvu osigurati kvalitetne kadrove za daljnji razvoj poduzetništva i gospodarstva.

– Grad Đurđevac se obvezao osigurati tehničke uvjete za izvođenje nastave, što ćemo i učiniti. Po pitanju prostora, Grad ima u svom vlasništvu adekvatan prostor koji ćemo prilagoditi za odvijanje predavanja, dok će Sveučilište osigurati sav potreban kadar – istaknuo je Lacković.

Sveučilište Sjever, dodajmo na kraju, već je pokrenulo izradu elaborata studijskog programa te studiju izvodljivosti, a idući radni sastanak održat će se krajem siječnja.

Ne propustite: