OBILJEŽEN DAN GRADA LUDBREGA Regica počasna građanka, a evo i tko je sve još dobio priznanja i zahvalnice

Glazbenim programom svečanu sjednicu uveličao je Mješoviti pjevački zbor Podravina i učenici Osnovne glazbene škole Ludbreg. Program je vodila Matea Lukić, a pjesme je kazivao Aleksandar Horvat.

Foto: Grad Ludbreg

U Ludbregu je obilježen Dan Grada, a uz popratne prigodne događaje kao što su izložbe i utrke, središnji događaj proslave bila je svečana sjednica Gradskog vijeća koja je održana u hotelu “Crnković”.

Gradsko vijeće Ludbrega još je 1999. godine proglasilo 19. ožujka za Dan grada Ludbrega. Taj dan slavi se prema dokumentu pape Leona X datiranom od 19. ožujka 1513. godine. Svetom bulom papa Leon X. je Ludbreg proglasio prošteništem Predragocjene Krvi Kristove zbog čega se više od šest stoljeća početkom svakog rujna hodočasti u Ludbreg.

Uz Antuna Šimića, predsjednika Gradskog vijeća, gradonačelnika Dubravka Bilića, Renatu Potočnik, zamjenicu gradonačelnika i gradske vijećnike, sjednici su nazočili i Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Božica Makar, zastupnica u Hrvatskom saboru, Alen Runac, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije i zamjenik župan Varaždinske županije, Tomislav Paljak.

“Mi u Ludbregu fokusirani smo na EU projekte i u svemu što radimo potvrđujemo svoje Europsko građanstvo i promoviramo Europske demokratske vrijednosti toleranciju, nenasilje, borbu protiv mržnje, ravnopravnost žena i manjinskih grupa, očuvanje kulturne baštine, brigu prema djeci i starima i stvaranje pozitivnog društvenog ozračja jačanjem organizacija civilnog društva. Za neke projekte smo nositelji a u nekim projektima sudjelujemo kao partneri, jer iz dosad odrađenih projekata imamo široku partnersku bazu u mnogim zemljama Europske zajednice. To će nam i u budućnosti biti ciljevi, dvosmjerna veza, da kako imamo mi, grad Ludbreg, korist od europske Unije, da Unija ima i koristi od nas, želimo biti prisutni”, rekao je predsjednik Gradskog vijeća, Antun Šimić.

Gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač istaknuo je kako s Ludbregom uvijek ostvaruju odličnu suradnju.

“Bez obzira na različite političke stranke dobro surađujemo. Svi imamo iste probleme. Birokracija je i danas problem, ali čini mi se da se danas to ipak ubrzava i vidljivo je iz svih aktivnosti na području naših gradova. Želim vam uspjeh, da odradite zacrtano. Pred nama je novo financijsko razdoblje Europske unije i vrlo je važno da već sada krenemo s pripremama. Vjerujem da to ovdje neće izostati i želim vam što više kvalitetnih ideja”, zaključio je novomarofski gradonačelnik Jenkač.

Prisutnima na sjednici se također obratio i Tomislav Paljak, zamjenik varaždinskog župana.
“Želim da Ludbrežanke i Ludbrežani budi ponosni na svoj grad koji se jako dobro razvija, izuzetno je potentan, on je imao svoj razvoj i prije, ima aktivnu sredinu i danas i svjetlu budućnost u narednom razdoblju”, rekao je Paljak.

Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik Hrvatskog sabora ističe da je Ludbreg malo gospodarsko čudo u Hrvatskoj, pa čak i šire.

“Zasluga je to svih stanovnika, ali i gradskih vijećnika, gradonačelnika i zamjenice koji predano rade na tome da Ludbreg pozicioniraju što je moguće bolje. Kroz proračun je vidljivo da se više od polovice izdvaja za društvenu djelatnost, a upravo to govori da se brine o svojim stanovnicima”, zaključio je Hajdaš Dončić.

Gradonačelnik Dubravko Bilić ističe kako su Ludbrežani marljivi ljudi.

“Šesti put stojim ovdje pred vama i predstavljam sve ono što smo napravili protekle godine ili što ćemo raditi. Nekako mi se čini da je došlo vrijeme da se nekako drugačije obratim pa sam odlučio iznijeti nekoliko osobnih opservacija o onome što radimo, zbog čega i na koji način.
Posao gradonačelnika i suradnika je da rade teške polove, da svaki dan “kopaju”, ali i da imaju viziju da sve što rade, rade za nešto više. Svi mi nastojimo od onog što imamo raditi za budućnost. Moramo biti i realni, sagledati naše realne mogućnosti i u svakom trenutku vidjeti nekoliko koraka naprijed. Zamjenik župana spominjao je osnovnu školu. Njima je škola važna, ali nama još više jer to su naša djeca. Zato ćemo realizirati projekt školskog bazena. Ne samo za školu Ludbreg već za sve škole u našem okruženju i nadamo se da će nas Županija u tome projektu podržati.
Danas ćemo nagraditi neke sugrađane, ali i druge, jer cijenimo njihov rad i ono što su za života napravili za Ludbreg. Spomenuto je danas da je Ludbreg prepoznat. Ali Ludbreg je i grad pun potencijala. Život u Hrvatskoj može biti dobar i Ludbreg je primjer kako se može ići naprijed. Ludbreg je motor razvoja Varaždinske županije”, zaključio je gradonačelnik Bilić.

Najsvečaniji dio sjednice bilo je uručenje priznanja i zahvalnica.

Smiljka Bencet, popularna Regica iz Gruntovčana, proglašena je počasnom građankom, Latif Bajrović dobitnik je Nagrade za životno djelo, a Dražen Filipović i Aleksandar Horvat dobili su Nagrade Grada Ludbrega.

Plakete Grada Ludbreg uručene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ludbreg, Nogometnom klubu Podravina Ludbreg i udruzi “Ludbreške mažoretkinje”.

Mladenu Gradinskom, Antunu Matijašecu, Katarini Namjesnik i Petru Smolčiću dodijeljene su Zahvalnice Grada Ludbrega.

Latif Bajrović zahvalio se u ime svih dobitnika i naglasio da je iznimna čast primiti ovakvu nagradu, a s njim se slaže i počasna građanka Ludbrega, Smiljka Bencet.

“Po rođenju ja nisam Ludbrežanka, ali jesam po osjećajima, to je činjenica. I svako malo sjetim se prekrasnog naslova u jednim Ludbreškim novinama gdje je pisalo ‘I Regica je naša’. Uvijek iznova me to raznježi i mislim si, pa ipak ja u narodu i jesam njihova i kao takva sam prihvaćena. Ovo priznanje stvarno je velika čast i otkad su mi javili stalno se u mislima vraćam na dane snimanja i Mladena Kerstnera koji nažalost nije dobio u hrvatskoj književnosti mjesto koje mu stvarno pripada jer kajkavski nije narječje, to je jezik”, naglasila je  Smiljka Bencet.

Posebne nagrade i ove godine su uručene najboljim učenicima – Hrvoje Novota proglašen je najboljim učenikom Osnovne škole Ludbreg, a Gordan Grden najboljim učenikom Srednje škole Ludbreg.

Glazbenim programom svečanu sjednicu uveličao je Mješoviti pjevački zbor Podravina i učenici Osnovne glazbene škole Ludbreg.

Program je vodila Matea Lukić, a pjesme je kazivao Aleksandar Horvat.

Ne propustite: