ODLIČNI REZULTATI Koprivnica se uvrstila među najbolje gradove u Hrvatskoj po razvrstavanju otpada

Prema nedavno objavljenim podacima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Koprivnica se smjestila na visokom 4. mjestu što se tiče razvrstavanja otpada gradova u Republici Hrvatskoj.

Foto: Grad Koprivnica

Radi ostvarivanja ciljeva gospodarenja otpadom, Vlada Republike Hrvatske donijela je Zakon o održivom gospodarenju otpadom, Plan gospodarenja otpadom za razdoblje 2017.- 2022. i Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom.

Direktivom o otpadu, zemlje članice EU obvezale su se da će do 2020. godine iz komunalnog otpada izdvojiti 50% reciklabilnog otpada. Sve to zahvaća i područje na kojemu usluge gospodarenja otpadom obavlja koprivnički Komunalac.

Prema nedavno objavljenim podacima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Koprivnica se smjestila na visokom 4. mjestu što se tiče razvrstavanja otpada gradova u Republici Hrvatskoj.

“Ponosni smo na rezultate koje smo ostvarili zajedno u sinergiji s našim građanima. Svi zajedno smo svjesni promjena koje nam donosi budućnost glede pravilnika o razvrstavanju otpada te samo pravovremenom, kvalitetnom pripremom i dobrom razradom plana i programa, možemo ostvariti zacrtane nam ciljeve, u što uopće ne sumnjam. Koprivnica je uvijek bila i bit će među gradovima liderima po ostvarenim rezultatima u mnogobrojnim projektima jer imamo jasno razrađenu strategiju razvoja našeg grada i ljude koji će to ostvariti“, izjavio je gradonačelnik Mišel Jakšić nakon objavljenih rezultata.

U brojkama, Koprivnica je trenutno na 42,63% po prikupljenom i razvrstanom otpadu. Trenutno su ispred Koprivnice Prelog sa 65%, Krk sa 63% i Čakovec s 47%. Pritom je važno napomenuti kako Koprivnica ima tri do četiri puta više kućanstava od prvoplasiranog Preloga što uvelike utječe na postotke, ali i daje dodatni poticaj za ostvarivanje zadanog cilja od 50 i više posto tijekom 2020. godine.

Koprivnica je ovime postigla sjajan rezultat u odnosu na neke veće gradove kao što su Split na 2,4 %, Rijeka i Zagreba koji su na malo više od 10%, Bjelovara na 15 i Varaždina na 27 posto.

“U cilju nam je umrežavanje s drugim poslovnim subjektima, akademskom zajednicom, investitorima i inovatorima s ciljem poticanja održivog, uključivog i pametnog rasta. Postati lider u prikupljanju i obradi biorazgradivog i građevinskog otpada u Županiji i šire te razviti SMART city concept“, rekla je predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec.

U proteklih godinu i pol dana povećan je broj odvoza biootpada i plastike, u ljetnim mjesecima povećan je broj odvoza korisnog i mješovitog otpada dok je broj zelenih otoka na području grada ostao nepromijenjen usprkos novom režimu odvoza otpada. Povećanje kapaciteta reciklažnog dvorišta na razvrstavanju otpada doprinijelo je novom zapošljavanju.

U tijeku je provođenje projekta “Otpad pametno odvoji–dobre navike usvoji”, kojim se informira i educira stanovništvo Grada Koprivnice i devet okolnih jedinica lokalne samouprave: Drnje, Đelekovec, Hlebine, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Novigrad Podravski, Rasinja i Sokolovac o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta, s ciljem smanjenja količine otpada na odlagalištima, stoji na internetskim stranicama Grada Koprivnice.

Ne propustite: