ODLIČNI SREDNJOŠKOLCI Nagrađeni učenici koji su sudjelovali na međunarodnom natjecanju iz stranih jezika

Osim što mogu usporediti rezultate s drugim zemljama, škole mogu iskoristiti ovo natjecanje i za međusobno nadmetanje, jer ove se godine prijavilo čak 88 škola iz Hrvatske, s ukupno 2 343 učenika.

Foto: Varaždinska županija

U Prvoj gimnaziji Varaždin održana je svečana podjela certifikata i nagrada učenicima koji su sudjelovali u međunarodnom natjecanju iz engleskog i njemačkog jezika Best in English i Best in Deutsch. Uz domaćina, ravnateljicu škole Janju Banić, svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Tomislav Paljak te zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica.

Srednja škola Ivanec bila je prva na međunarodnoj razini kao najbolja škola u Europi iz njemačkog jezika, a istaknule su se i Varaždinske škole. Prva gimnazija je druga najbolja u Hrvatskoj iz engleskog te treća najbolja iz njemačkog. Druga gimnazija zauzela je deseto mjesto u Europi iz njemačkog.

Izuzetne rezultate postigle su i Elektrostrojarska škola (10. najbolja u Hrvatskoj iz engleskog) te Gospodarska škola između ostalih (12. mjesto u Europi iz njemačkog). Učenik čakovečke gimnazije osvojio je pak najviše bodova u Hrvatskoj i zauzeo drugo mjesto u Europi. Čestitavši učenicima zamjenik župana Tomislav Paljak naglasio je kako je brojka od 88 škola koje se su se prijavile iz Hrvatske na europsko natjecanje fascinantna i svakako pohvalna.

– Nije potrebno posebno naglašavati koliko je važno danas poznavati strane jezike, a učenicima se otvaraju time brojna vrata za školovanje u svijetu i danas praktički ljude koji ne barataju stranim jezicima ne možemo zvati obrazovanim ljudima – rekao je zamjenik župana te dodao kako je Varaždinska županija praktički rasadnik učenika koji osvajaju priznanja i nagrade na različitim natjecanjima.

Europsko natjecanje u stranim jezicima za srednjoškolce Best in English i Best in Deutsch natjecanje je koje povezuje tisuće učenika diljem Europe, kao i njihove profesore, a provodi se preko Interneta i otvoreno je za sve škole u Europske Unije i šire. Ove godine u natjecanju je sudjelovalo 750 srednjih škola iz 29 zemalja. Ukupan broj učenika bio je 20 612.

Osim što mogu usporediti rezultate s drugim zemljama, škole mogu iskoristiti ovo natjecanje i za međusobno nadmetanje, jer ove se godine prijavilo čak 88 škola iz Hrvatske, s ukupno 2 343 učenika. Natjecanje se održalo 23. i 30. studenog.

Najbolje rezultate iz engleskog postigli su učenici Prve gimnazije iz Splita, i to treće i sedmo mjesto u Europi, a u prvih 20 čak je sedam hrvatskih natjecatelja. U Best in Deutsch natjecanju sudjelovalo je 3000 učenika iz Europe, a drugo mjesto osvojio je učenik gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, a među prvih deset još je dvoje učenika Srednje škole Ivanec i učenica Salezijanske gimnazije iz Rijeke.

Ne propustite: