ODLUKA VLADE Slavko Tucaković novi-stari glavni vatrogasni zapovjednik

Odlikovan je medaljom Grada Koprivnice, zlatnom medaljom i medaljom za posebne zasluge HVZ-a, Redom Danice s likom Katarine Zrinski od strane predsjednice RH, kao i mnogobrojnim odlikovanjima iz vatrogastva Republike Slovenije.

Na danas održanoj sjednici Vlada RH imenovala je za novog glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića.

Time je on postao čelnik i državni tajnik Hrvatske vatrogasne zajednice koja je od 1. siječnja 2020. godine, temeljem novog Zakona o vatrogastvu, preustrojena u središnji državni ured nadležan za vatrogastvo, priopćili su iz HVZ-a.

Naime, temeljem navedenog Zakona, na prijedlog predsjednika Vlade RH, glavnog vatrogasnog zapovjednika imenuje Vlada RH te joj je on odgovoran za zakonitost rada Hrvatske vatrogasne zajednice, za opremljenost, osposobljenost i intervencijsku spremnost vatrogasaca, postrojbi i organizacija na području Hrvatske.

Slavko Tucaković završio je Tehnološki fakultet u Zagrebu (VI/1), usmjerenje zaštita od požara, a 2004. godine diplomirao je na Visokoj školi za sigurnost na radu, smjer zaštita od požara. Specijalist menadžmenta poslovnih sustava postao je 2014. godine završivši poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Od 2017. do 2018. pohađao je Hrvatsko vojno učilište dr. Franjo Tuđman u Zagrebu.

Od srpnja 2012. godine preuzima dužnost načelnika Sektora za vatrogastvo u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, ujedno i funkciju glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske. U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici imenovan je za glavnog vatrogasnog zapovjednika 21. veljače 2019. godine te je na toj dužnosti do 31. prosinca 2019. godine.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri Tucaković je vodio sve velike požare u priobalju: na Korčuli, Pelješcu, u Crikvenici, Benkovcu, Kistanju, te na brojnim drugim požarištima.

Zapovijedao je i tijekom poplava koje su pogodile Mursko Središće, Letovanić, Veliku, Karlovac, a 34 dana sudjelovao je na katastrofalnoj poplavi u Gunji 2014. godine.

Od značajnih zadaća valja izdvojiti i zapovijedanje, aktivno sudjelovanje i vođenje državne akcije za vrijeme elementarne nepogode koja je 2014. godine pogodila Primorsko-goransku županiju te sudjelovanje u migrantskoj krizi Opatovac i Slavonski Brod 2015. godine.

Odlikovan je medaljom Grada Koprivnice, zlatnom medaljom i medaljom za posebne zasluge HVZ-a, Redom Danice s likom Katarine Zrinski od strane predsjednice RH, kao i mnogobrojnim odlikovanjima iz vatrogastva Republike Slovenije.

Ne propustite: