ODRŽANA JE I POSLJEDNJA RADIONICA Projekt o umijeću izrade peteranskog veza filea

Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Foto: Muzej Grada Koprivnice // Preuzeto s internetskih stranica Grada Koprivnice

Posljednja radionica i predstavljanje projekta “Umijeće izrade peteranskog veza filea”, održana je u ponedjeljak, u Galeriji Mijo Kovačić. Radionica je održana u suradnji s Udrugom žena Peteranec i KUD-om “Fran Galović” Peteranec.

Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Predstavljene su brojne aktivnosti održane tijekom sedam mjeseci, među kojima su se našle i likovne radionice za djecu nižeg školskog uzrasta. Na radionicama su učenici bili upoznati s poviješću, postupkom izrade i motivima veza te su na temelju naučenog imali priliku kreirati vlastite motive.

U razdoblju od svibnja do rujna pod budnim okom voditeljice i vrsne šlingerice Katice Erdec održano je više radionica namijenjenih osobama s predznanjem u izradi veza i željom za učenjem. Pedesetak polaznica svladalo je početne korake u izradi filea, a poseban uspjeh je u potpunosti savladana vještina koju su stekle četiri polaznice čije radove su posjetitelji mogli razgledati na maloj izložbi postavljenoj u Galeriji Mijo Kovačić.

Informacije i dojmove o projektu iznijeli su voditelji i sudionici, a bilo je riječi i o održivosti programa te daljnjim aktivnostima usmjerenim na čuvanje, prenošenje i populariziranje ovog umijeća.

U drugom dijelu završne radionice predstavljen je priručnik za početnike u kojem su detaljno objašnjeni i crtežima autorice Valerije Ljubić ilustrirani svi koraci u izradi veza te je prikazan 15-minutni dokumentarni film grupe autora (Dinko Šimac, Katica Erdec, Vesna Peršić-Kovač) kojim je ispričana priča o vezu, šlingericama, predmetima ukrašenim fileom i njihovom značenju za one kojih ih izrađuju i čuvaju.

Na završnoj radionici prigodnim riječima zahvalili su se ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, Zrinka Studen iz Konzervatorskog odjela u Bjelovaru te zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Melita Samoborec, stoji na internetskim stranicama Grada Koprivnice.

Foto: Muzej grada Koprivnice

Ne propustite: