Osigurano 152 milijuna kuna za energetsku obnovu škola i vrtića

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga je 80.000,00 kuna, dok je najviši iznos 10.000.000,00 kuna.

Ilustracija// Foto: pixybay.ocm

Ministarstvo regionalnog razvoja objavilo je otvaranje Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja’.

U okviru ovog Poziva osigurano je 152 milijuna kuna za obnovu odgojnih i obrazovnih ustanova diljem Hrvatske. U slučaju iskorištenja sredstava postoji mogućnost povećanja alokacije. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga je 80.000,00 kuna, dok je najviši iznos 10.000.000,00 kuna.

– Ovo je svojevrsni nastavak vrlo uspješnog pilot projekta kojim je ugovoreno više od 100 projekata, vrijednosti više od 60 milijuna kuna. Bila bi velika šteta kada takav projekt ne bismo nastavili i dalje – izjavio je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević na otvaranju javnog poziva. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac napomenula je kako će energetskom obnovom ustanova za obrazovanje i odgoj mladi imati bolje uvjete, ustanove manje troškove i stoga mogućnost preusmjeravanja resursa na unaprjeđenje kvalitete sadržaja i usluge.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo je samo za ovaj Poziv dodatno financiranje u iznosu od oko 100 milijuna kuna u 2017. godini kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata. Zahvaljujući tim sredstvima, za pripremu dokumentacije sufinancirat će se do 97 posto iznosa, a za samu provedbu projekta do 92 posto ukupnog iznosa.

– Potičem korisnike da se jave regionalnim koordinatorima i lokalnim razvojnim agencijama, jer oni imaju potrebna znanja i iskustva i spremni su pomoći korisnicima u pripremi i provedbi projekata – naglasila je ministrica Žalac.

Na Poziv će se moći javiti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su vlasnici zgrada u kojima javne ustanove, osnovane od strane jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske, obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja i/ili osnivači javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja pri čemu su zgrade koje su predmet projekta u vlasništvu te javne ustanove ili jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske.

Ne propustite: