OVLASTI POLICIJE Lakše će ulaziti u domove i smiju vam oduzeti vozilo

Policija će smjeti srušiti i(li) ometati dronove i druge pokretne uređaje kojima se upravlja daljinski ili su programirani.

Ilustracija // Foto: PU KC-KŽ

Sabor i dalje raspravlja o izmjenama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

Novosti u Zakonu bi trebale omogućiti veće ovlasti za policajce. Tako će vam policija moći oduzeti vozilo kad procijeni da je u hitnoj situaciji, u slučajevima poput potjera za kriminalcima. Za oduzeta vozila izdavat će potvrde, s kojima će građani imati pravo na naknadu, piše 24 sata.

Izmjenama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, o kojima raspravljaju saborski zastupnici, predviđa se i da policijski istražitelj može biti policijski službenik s najmanjim osobnim zvanjem policijski narednik. U MUP-u smatraju kako bi to pridonijelo povećanju broja istražitelja.

“Mislim da je to dobro rješenje za manje složene istrage, no kad bi se sustav posložio kako treba, za tim ne bi bilo potrebe”, izjavio je kriminalist i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

Policija će smjeti srušiti i(li) ometati dronove i druge pokretne uređaje kojima se upravlja daljinski ili su programirani.

Lakše će ulaziti u domove, a predlaže se i da se u slučaju kad prekršajni postupak nije pokrenut protiv osumnjičenika ti podaci čuvaju četiri godine od dana navodnog počinjenja prekršaja. U slučaju da je prekršajni postupak pokrenut, podaci bi se čuvali deset godina od dana počinjenja prekršaja. Dio javnosti zabrinut je zbog ovlasti koje bi policija dobila.

“Zlouporaba se ne može kontrolirati na način da im se ovlast ne da. To se rješava civilnim nadzorom, koji ne funkcionira, i unutarnjom kontrolom, koja služi za pokrivanje propusta koji se dogode. Za razliku od drugih zemalja u Europi, u kojima to funkcionira u 90 posto slučajeva, kod nas to ne funkcionira u 90 posto slučajeva”, zaključio je Cvrtila.

Ne propustite: