PALA JE PRESUDA Republika Hrvatska Varaždinskoj županiji mora isplatiti 14,2 milijuna kuna s kamatama

"Ova presuda je donesena po prve dvije tužbe od ukupno četiri koje je podnijela Županija, dok je u tijeku priprema pete. Kao što smo već niz puta najavljivali, potpuno je jasno i neupitno da će sve presude potvrditi da država mora platiti dug. Dug iznosi 40,5 milijuna kuna, a kamate 6,5 milijuna kuna, što znači da je ukupni dug 47 milijuna kuna", naglasio je župan Radimir Čačić.

Foto: Varaždinska županija

Varaždinska županija dobila je prvi spor protiv Republike Hrvatske za dug po javno-privatnome partnerstvu (JPP).

Naime, Trgovački sud u Varaždinu je 15. travnja donio nepravomoćnu presudu prema kojoj je Republika Hrvatska – Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dužna isplatiti Varaždinskoj županiji 14,2 milijuna kuna s pripadajućom zateznom kamatom za najamnine za 32 škole i dvorane izgrađene po modelu javnog-privatnog partnerstva.

“Ova presuda je donesena po prve dvije tužbe od ukupno četiri koje je podnijela Županija, dok je u tijeku priprema pete. Kao što smo već niz puta najavljivali, potpuno je jasno i neupitno da će sve presude potvrditi da država mora platiti dug. Dug iznosi 40,5 milijuna kuna, a kamate 6,5 milijuna kuna, što znači da je ukupni dug 47 milijuna kuna”, naglasio je župan Radimir Čačić.

U presudi se ističe da je Sporazum o sufinanciranju troškova najamnine od svibnja 2013. pravno obvezujući i sud je naložio Republici Hrvatskoj da Županiji isplati dug s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama.

Župan je upozorio da zatezne kamate rastu po 10-ak posto godišnje.

“Ovaj sudski spor će trajati još nekoliko godina s obzirom na to da očekujemo da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja podnositi žalbe na presude, baš kao i u slučaju presude koju su dobili Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija. Na kraju će kamate narasti na 12 do 13 milijuna kuna. Za to su odgovorni resorna ministrica Blaženka Divjak i Državno odvjetništvo. Ako već ministrica Divjak ne vodi računa o tome da će njezino ministarstvo imati 10-ak milijuna kuna manji proračun, onda bi je na to trebao upozoriti državni odvjetnik. Štete nanose svim građanima ove zemlje. Ne kažem da se u Državnom odvjetništvu ne trebaju baviti e-mailovima, ali bilo bi dobro da se pozabave i milijunima te ih molim da to napokon učine”, izjavio je župan Čačić.

Ponovio je da je u ovom slučaju jasno da potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministrica Blaženka Divjak neplaćanjem već gotovo 50 milijuna kuna duga pokušavaju zaustaviti projekte Varaždinske županije.

Posljedice neplaćanja duga Varaždinskoj županiji su velike.

“Trenutno zatezne kamate iznose 6,5 milijuna kuna, a svakoga mjeseca povećavaju za oko 400 tisuća kuna. Istovremeno, oko 350 tisuća kuna je godišnji trošak jedne područne škole, od desetina škola koje žele ukinuti u Slavoniji i drugim krajevima. Iz toga je jasno da svaki mjesec Ministarstvo baca novac za rad jedne područne škole tijekom cijele godine, i to zbog neozbiljnosti, nesposobnosti ili zloće”, zaključio je Čačić.

Podsjetimo, Županija je spor s Republikom Hrvatskom pokušala riješiti mirnim putem, pa je još u studenome 2017. godine uputila prijedlog nagodbe ministrici Divjak i potpredsjedniku Štromaru.

Županija je bila spremna odreći se zateznih kamata i sama podmiriti svoj dio sudskih troškova, također je prije svake tužbe podnosila zahtjeve za mirno rješenje spora Županijskom državnom odvjetništvu.

Unatoč svemu tome, do mirnog rješenja spora nije došlo, a svakoga dana trajanja sudskih sporova povećava se iznos zateznih kamata koje će na kraju morati platiti porezni obveznici iz cijele Hrvatske, stoji na stranicama Varaždinske županije.

Ne propustite: