PALIJATIVNA SKRB Bolnica u Novom Marofu dobiva novi objekt sa 72 kreveta vrijedan 51,5 milijuna kuna

Hrvatsko stanovništvo sve je starije pa je i palijativna skrb sve važniji segment zdravstvene zaštite, a upravo u tom smjeru želi se profilirati novomarofska bolnica.

Foto: Varaždinska županija
Foto: Varaždinska županija

Bolnica u Novom Marofu, Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb, trebala bi postati bogatija za novi objekt sa 72 kreveta. Naime, radovi na izgradnji novog objekta za palijativnu skrb počinju uskoro, a vrijednost projekta je 51,5 milijuna kuna. Radove je najavio varaždinski župan Predrag Štromar prilikom posjete novomarofskoj bolnici.

– Postali smo centar palijative za sjever Hrvatske i dobili odobrenje Ministarstva zdravstva jer smo najbolji i najkvalitetniji i tu će se palijativa najviše razvijati. Dobili smo dodatna sredstva, posebno preko fonda Europske unije i za mjesec dana bi trebala krenuti izgradnja objekta s još 72 kreveta kako bi nadoknadili sve potrebe za palijativnu skrb. Do sada se napravilo izuzetno puno, uredili su se svi paviljoni i uvjeti su odlični – rekao je župan Štromar.

U Hrvatskoj se sve veća važnost pridaje upravo palijativnom dijelu medicinske skrbi. Neosporna je činjenica da hrvatsko stanovništvo stari pa je i palijativa vrlo važan segment društvene i zdravstvene odgovornosti šire zajednice.

– Mi smo to prepoznali. Puno ulažemo, planovi su veliki i Novi Marof se treba profilirati kao vodeća ustanova u Hrvatskoj upravo po pitanju palijative. U izgradnji je spojni objekt između dva odjela. Parcijalno je izgrađen, izgrađeni su temelji, a ostatak se treba financirati iz sredstava EU fondova. Problematični su bili imovinsko-pravni odnosi i više ne postoji prepreka za aplikaciju prema europskim fondovima. Uskoro očekujem početak gradnje – rekao je ravnatelj bolnice OB Varaždin Nenad Kudelić.

Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof ima 300 kreveta od kojih je 37 u mreži palijativne skrbi. Izgradnjom objekta kapacitet će biti povećan za 72 bolesnička kreveta namijenjena palijativnim bolesnicima.

Foto: Varaždinska županija
Foto: Varaždinska županija
Ne propustite: