PAŽNJA Zbog promjenjivog vremena budite oprezni na cestama

Tijekom ovog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s kišnim razdobljima, koja mogu prijeći u susnježicu, a moguće i snijeg, što dovodi do nepovoljnih prometnih uvjeta.

Ilustracija // Foto: Pixabay.com
Ilustracija // Foto: Pixabay.com

Prvi snijeg ove zime u Koprivnici pao je jučer, u ponedjeljak, no nije se dugo zadržao. Tijekom ovog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s kišnim razdobljima, koja mogu prijeći u susnježicu, a moguće i snijeg, što dovodi do nepovoljnih prometnih uvjeta.

U takvim okolnostima sudionici u cestovnom prometu trebaju biti izrazito oprezni. Kolnik će biti vlažan, sklizak i hladniji zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano. Osim toga, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, a na takvom kolniku vrlo lako može doći do gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer, što može dovesti do sudara s nadolazećim vozilima.

Stoga je potrebno da se prije vožnje u takvim uvjetima dodatno provjeri tehnička ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu te nipošto na cestu nemojte izlaziti bez odgovarajuće zimske opreme.

Dodatne savjete za sigurnost u prometu koje propisuje PU koprivničko-križevačka možete pročitati ovdje.

Ne propustite: