PETICIJA Pojavila se inicijativa za ukidanje plaćanja pristojbe HRT-u

Nije novost da se građani žale na plaćanje pristojbe HRT-u, jer smatraju kako je izbor programskog sadržaja poprilično loš, pa je bilo samo pitanje vremena kad će se netko odlučiti krenuti u ovu "borbu" za ukidanje pristojbe.

Zgrad HRT-a // Foto: mnovine.hr
Zgrada HRT-a // Foto: mnovine.hr

Na Facebooku se pojavila inicijativa, odnosno peticija za ukidanje plaćanja pristojbe HRT-u. Na stranici inicijative piše nešto detaljnije o tome kako je do pokretanja inicijative uopće došlo i tko je za to odgovoran.

“Ovu inicijativu pokrenuo sam ja, Kristijan Osman. Običan građanin i nisam saborski zastupnik niti predsjednik bilo koje političke stranke. Želja mi je da svi zajedno pokrenemo građansku inicijativu ovaj referendum i da pokažemo da možemo nešto promijeniti. Sve ovisi o svima nama jer trenutno ovu inicijativu vodim samo ja. Svaki dan smo svjedoci novih poreza pa i ovog harača koji je trn u oku svakog građana. Harač zvani pristojba godinama puni proračun i zaradu od same pristojbe. Nedopustivo je da nas prisiljavaju na nešto što ne želimo. Velike su kazne ako se ne prijavi prijamnik kao i ovrhe s kojima vam mogu blokirati račun. Zato ako si za da napravimo promijene da ukinemo hrt pristojbu koja je uteg svih nas. Priključi se u inicijativu i pomozi mi da napravimo promijene”, stoji u objavi kao poticaj građanima da se priključe inicijativi.

Nije novost da se građani žale na plaćanje pristojbe HRT-u, jer smatraju kako je izbor programskog sadržaja poprilično loš, pa je bilo samo pitanje vremena kad će se netko odlučiti krenuti u ovu “borbu” za ukidanje pristojbe.

U Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji, 34. članku, jasno stoji kako je svatko tko ima radijski i televizijski prijamnik ili drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa, dužan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu. Pod drugim uređajima za prijam
signala, objašnjavaju, smatraju se i računala, prijenosna ili stolna, jer HRT svoje programe emitira i na internetu.

Pokretač inicijative pita se:

“1. Trebamo li plaćati RTV pristojbu ako ne gledamo programe HRT-a?
2. Isto tako, trebamo li plaćati pristojbu ako smo pretplaćeni na neku drugu uslugu distribucije programa
(MAXtv, B.net, razni lokalni i satelitski programi), a među njima su i HRT-ovi programi?
3. Što je s plaćanjem RTV pristojbe ako ne posjedujemo televizor, ali posjedujemo radio?
4. Trebamo li i u tom slučaju plaćati RTV pristojbu?”.

Više možete pročitati i potpisati peticiju klikom na ovaj link.

Ne propustite: