POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA Nakon peći na drva, u romskim naseljima podijeljeni i hladnjaci

Ovo znači jako puno za nas Rome. Oni koji nikad nisu bili ne znaju kako se ovdje živi, ne znaju kako je to kad u zimi nemaš grijanje ili u ljeto nemaš kamo staviti svježe meso - kazao je Matjaš Oršuš

Podjela hladnjaka u jednom romskom naselju u Međimurju // Foto: Međimurske novine

U romskim naseljima diljem Hrvatske, pa tako i u Međimurju, ovih je dana krenula isporuka bijele tehnike i predmeta za kućanstva u sklopu godišnjeg programa za stambeno zbrinjavanje i poboljšanje uvjeta življenja pripadnika romske nacionalne manjine za 2019. godinu i u suradnji sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Ovu pomoć u međimurskim romskim naseljima dobit će oko 360 obitelji i to: peći na drva, struju ili plin, hladnjake, škrinje, kuhinje, stolove i stolice, pišu Međimurske novine.

Nakon podjele peći na drva, danas su podijeljeni hladnjaci.

– Ovo znači jako puno za nas Rome. Oni koji nikad nisu bili ne znaju kako se ovdje živi, ne  znaju kako je to kad u zimi nemaš grijanje ili u ljeto nemaš kamo staviti svježe meso – kazao je Matjaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurju, te je najavio da će i sljedeće godine nastaviti sa sličnom pomoći u građevinskom materijalu.

U nastavku je objasnio da bijelu tehniku nisu mogli dobiti oni koji su kažnjavani te je napomenuo da će se nakon dodjele njegovi suradnici u svakom romskom naselju detaljno provjeravati jesu li ti aparati na svojem mjestu, odnosno da ne bi bili, u međuvremenu, prodani.

Ne propustite: