Počela je kampanja ‘Sjajim u mraku’

Cilj kampanje je ukazati na obavezu korištenja svjetla na biciklima i time povećati sigurnost biciklista, ali i ostalih sudionika u prometu.

Udruga Sindikat biciklista iz Zagreba i udruga Varaždinski biciklisti zajedno su organizirali kampanju Sjajim u mraku. Kampanja počinje danas, 7. studenoga i trajat će do 13. studenoga. Cilj kampanje je ukazati na obavezu korištenja svjetla na biciklima i time povećati sigurnost biciklista, ali i ostalih sudionika u prometu. Kampanju Sjajim u mraku podupire i Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

– Na žalost, još ima puno građana koji vozeći bicikl ne koriste svjetla. Izgovori su razni: od oslanjanja na uličnu rasvjetu do ukradenih lampica s bicikla. Propisno osvijetljen bicikl utječe na povećanje vidljivosti i sigurnosti samih biciklista i biciklistica – napominju iz Sindikata biciklista.

Osim zakonski obaveznog prednjeg bijelog i stražnjeg crvenog svjetla na biciklu te tzv. mačjih oči na kotačima i pedalama, preporučljivo je koristiti i reflektirajuću odjeću poput prsluka ili trakice za nogavicu. Učenici Srednje strukovne škole u Varaždinu u sklopu projekta će stoga izraditi zanimljivu i dizajnerski inovativnu reflektirajuću odjeću koja će biti dostupna po završetku projekta.

Za vrijeme trajanja kampanje Sjajim u mraku, razni biciklistički i sportski dućani u Zagrebu i Varaždinu nude lampice za bicikle po povoljnijim cijenama. Više pročitajte ovdje.

Ne propustite: