PODRAVKA Počeo je otkup pšenice ovogodišnjeg roda, saznajte po kojoj cijeni

Podravka ove godine planira otkupiti 63 tisuće tona pšenice za potrebe mlina u Koprivnici i Mariboru.

Foto: Pixabay.com

Od jučer, subote, otvaraju se vrata Podravkinog silosa u Koprivnici i silosa u Virju za otkup pšenice ovogodišnjeg roda. Kako je najavljeno na nedavno održanom stručnom skupu “Dan polja pšenice”, Podravka ove godine planira otkupiti 63 tisuće tona pšenice za potrebe mlina u Koprivnici i Mariboru.

U prošlosezonskoj žetvi otkupljeno je ukupno 26.000 tona pšenice. S obzirom na to da je kvaliteta bila vrlo dobra, nije bilo potrebno uvoziti “poboljšivače”. Ovogodišnja žetva je u Slavoniji već dobrano odmakla, a na području sjeverozapadne Hrvatske je tek počela.

Uzevši u obzir proteine i HL, kvaliteta pšenice zasad je vrlo dobra, a sve se nade polažu u to da će lijepo vrijeme ići u korist žetvi, jer svaka nova kiša oduzima nešto na kvaliteti.

Kao i prethodnih godina proizvođači mogu žitni rod prodati, predati ga na ime povrata ulaganja Podravke u zajedničku proizvodnju ili staviti u polog radi zamjene za mlinske proizvode i sjemensku pšenicu u mjenjačnicama Podravke. Na prijemnim mjestima, preuzimanje pšenice obavljat će se svakodnevno od 7 do 23 sata, uključujući i subote i nedjelje.

Cijena pšenice utvrđuje se na osnovi kvalitete pšenice (postotak proteina i hektolitarska masa) i podijeljena je u pet osnovnih cjenovnih grupa.

Tako će za pšenicu premium klase, koja podrazumijeva hektolitarsku masu od 80 kg/hl i udio proteina od 15% ili više, Podravka plaćati 1,25 kuna po kilogramu. Pšenica prve klase, hektolitarske mase 78 kg/hl i s udjelom proteina od 13,50 – 14,99 posto plaćat će se od 1,18 kuna po kilogramu, a ona standardne kvalitete, hektolitarske mase od 76 kg/hl i proteinima od 12,00 do 13,40 posto otkupljivat će se od 1,02 do 1,13 kuna po kilogramu. Pšenicu treće klase, hektolitarske mase 74 kg/hl i proteinima od 10,50 do 11,90 posto Podravka će plaćati od 0,91 do 1,01 kuna po kilogramu, dok će za pšenicu IV klase, hektolitarske mase manje od 74 kg/hl i udjelom proteina manjim od 10,50 posto izdvojiti 0,90 kuna po kilogramu.

Podravka proizvođačima nudi i dodatne pogodnosti koje se isplaćuju uz definiranu tržišnu cijenu. Dodaci iznose 0,03 kune po kilogramu za ugovorenu proizvodnju, 0,01 kunu za kilogram za predanih više od sto tona pšenice, 0,02 kune po kilogramu za predanih više od 200 tona, 0,03 kune po kilogramu za predanih više od 300 tona te 0,04 kune po kilogramu za predanih više od 500 tona.

Ono što je važno naglasiti jer da će otkupljenu pšenicu Podravka proizvođačima platiti u roku od 10 dana po primitku iste.

Sukladno svojim planovima o povećanju otkupa pšenice, Podravka aktivno radi na unapređenju suradnje s kooperantima i domaćim OPG-ovima kako bi u predviđenom roku do 2022. godine ostvarila udio od 100 posto domaće sirovine u gotovim proizvodima, priopćili su iz Podravke.

Ne propustite: