PODRAVSKA PEKARSKA BAŠTINA Ne propustite 19. Internacionalni kongres pekarstva ‘Hrvatski pekar’

Organizator je okupio reprezentativnu ekipu vrsnih predavača iz Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Zagreb i Farmaceutskog fakulteta Zagreb i uglednih stručnjaka iz područja pekarstva.

Ilustracija // Foto: Pixabay

U Varaždinu se 5. travnja u hotelu Turist održava 19. Internacionalni kongres pekarstva “Hrvatski pekar”.

Neka od pitanja na koja će zainteresirani posjetitelji dobiti odgovore na ovogodišnjem kongresu pekarstva, mlinarstva i slastičarstva su: Kako izvorni hrvatski pekarski i pekarsko-slastičarski proizvod staviti na gastronomski i turistički stol? Ima li Hrvatska favorite među izvornim pekarskim proizvodima? Koji su to proizvodi? Kako izvorne pekarske proizvode iz ruralnih radionica predstaviti tržištu i ponuditi ih? Kakva su dosadašnja iskustva hrvatskih pekarnica u tom smislu?

Kongres se održava pod visokim pokroviteljstvom Varaždinske županije, a Stručni pokrovitelj je Prehrambeno biotehnološki fakultet Zagreb (PBF), a inozemni pokrovitelj Labena Ljubljana. Novinsko-nakladničko poduzeće Robinson iz Zagreba je organizator.

“Godišnji promet na području Europske unije s izvornim proizvodima je veći od 50 milijardi eura, a ta se brojka iz godine u godinu sve više povećava. Dok su brojne europske zemlje našle svoju šansu u području pekarskih i pekarsko-slastičarskih proizvoda, Hrvatska tu poprilično zaostaje. Naročito je veliki raskorak u broju zaštićenih izvornih pekarskih proizvoda između Hrvatske i ostalih članica EU. Zaštićeni proizvod brže pronalazi put do tržišta, posebno u turističkoj ponudi. Toga su hrvatski pekari itekako svjesni, no brojne nagomilane poteškoće u proizvodnji, nedostatku stručnih kadrova i radne snage, problem nelojalne konkurencije, sve jača inozemna konkurencija, zaštita izvornosti te plasman izvornog, domaćeg pekarskog, proizvoda pada u drugi ili treći plan”, istaknuo je Stjepan Odobašić, direktor Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson.

U posljednjih nekoliko godina radi se na zaštiti, ponajprije uvrštavanju pekarskih i pekarsko-slastičarskih proizvoda na listu nematerijalne kulturne baštine. Ove godine na kongresu sudionici će saznati što su bregovske vrtanje – zanimljiv i originalan pekarsko-slastičarski proizvod, nedavno prvi puta predstavljen i na HTV-u. Vrtanji će zasigurno vrlo brzo doživjeti certifikat zaštite.

“Vrtanj je kolač koji se pekao u Koprivničkim Bregima i to za prvu nedjelju po Uskrsu, ali i za Božić i svatove, no danas za razliku od bregovske pite, ima jako malo žena koje ga znaju ispeći”, naglasila je Nada Matijaško, etnolog i voditeljica koprivničkog muzeja prehrane.

Vertány se spominje u Gazophylaciumu, rječniku Ivana Belostenca, iz 17. stoljeća, što znači da ima povijesnu težinu.

Na kongresu će također biti predstavljene varaždinske pogačice s brašnom od bučinog ulja i s bučinim uljem, što je vrlo zanimljiva izvorna pekarska delicija. Udruga žena Općine Vidovec iz Varaždinske županije će ih prezentirati po starinskom receptu.

Priprema zlevanke također je važna.
“Nekoliko hrvatskih pekarnica proizvodi izvornu zlevanku, vrlo zanimljiv domaći proizvod popularan u Podravini, Zagorju i Međimurju! I svi vlasnici ističu da prodaja ide odlično”, naglasila je Anđela Lenhardt Antolin, poznata podravska novinarka i gastronom.

Na ovogodišnjem kongresu Grad Đurđevac će predstaviti tzv. “belu zlevanku”, napravljenu od domaćih sirovina, a prezentaciju i degustaciju održat će Udruga žena Grada Đurđevca. U Sloveniji, svake se godine u Prekmurju održava festival “Zlevkijada”, što je još jedan pokazatelj da Hrvatska po pitanju pekarstva i slastičarstva kaska za ostalima.

Zanimljivu deliciju s heljdinom i prosenom kašom – podravske kašnjake ove godine na kongresu će predstaviti Općina Virje,
“Kašnjaki su jedinstveni podravski pekarsko-slastičarski proizvod od heljdine kaše, prosene kaše i stučenih suhih koštica bundeve. Svija se poput štruklja, a peče poput štruklja u okrugloj ili četvrtastoj posudi. Mogu biti i slani, a tada su odlični kao svakodnevni, običan obrok. Dio su podravske kulinarske tradicije i običaja u regiji”, naglasila je Jasna Šignjar, predsjednica Društva žena Virje čije članice će prezentirati kašnjake.

Na ovogodišnjem kongresu bit će predstavljeni kruhovi od platanas banane, a gošća je iz Paname, Jhirkella Adams.

Matea McConnell Kučević, vrsna gastro – stručnjakinja predložit će novu ideju hrvatskim pekarima – domaće vegetarijanske lazanje sa zagorskim mlincima.
“Pekari u svojim pekarnicama prodaju pizze, zašto ne bi prodavali i lazanje? Isprobala sam ovaj recept, a originalni zagorski mlinci pokazali su se izuzetno prikladnim i daju poseban “štih” lazanjama”, zaključila je.

“U posljednje vrijeme je u Hrvatskoj sve popularniji batat”, naglasio je Ivan Šulog, direktor tvrtke Šulog d.o.o. iz Donje Bistre. Na kongresu, njegova će ekipa pripremiti peciva i kruhove s batatom.

Organizator je okupio reprezentativnu ekipu vrsnih predavača iz Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Zagreb i Farmaceutskog fakulteta Zagreb i uglednih stručnjaka iz područja pekarstva.

Na kongresu će se ocjenjivati radovi učenika srednjih pekarskih, prehrambenih i kuharskih škola Hrvatske na temu: “Pekarski suvenir mojeg zavičaja”, a sudjeluju srednje strukovne škole iz Zagreba, Zadra, Đakova, Požege, Varaždina i Preloga.Na kraju kongresa za najkvalitetnije hrvatske pekarske proizvode koji su ocjenjivani u sklopu akcije “Hrvatska pekarska kvaliteta” podijelit će se medalje i priznanja.

Ne propustite: