POGAČA Z OREJI Nastavlja se istraživanje o ovoj đurđevačkoj slastici s ciljem trajne zaštite nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske

Članice Udruge žena Grada Đurđevca, proširuju i nastavljaju istraživanja o pogači z oreji.

Foto: Grad Đurđevac

Dodatna istraživanja za oznaku zemljopisnog porijekla se nastavljaju – članice Udruge žena Grada Đurđevca, proširuju i nastavljaju istraživanja o pogači z oreji.

Nakon proljetne radionice u Strukovnoj školi u Pitomači, prvu ljetnu radionicu održale su u Domu za stare i nemoćne u Koprivnici. Pogača z oreji je u travnju 2017. dobila preventivnu zaštitu Ministarstva kulture i stavljena na listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

“Do trajne zaštite, koju planiramo okončati ove godine, u obavezi smo proširiti istraživanje i preko radionica širiti priču o njoj. Nastavak terenskog istraživanja, te određene edicije o pogači financijski potpomaže Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, pa smo se nakon već do sada održanih brojnih radionica odlučile za Dom za stare i nemoćne u Koprivnici. Htjele smo doznati koliko starije domaćice naše županije poznaju ovaj starinski kolač”, rekla je Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena grada Đurđevca.

U razgovoru s korisnicama Doma, koje su s područja cijele Koprivničko-križevačke županije, đurđevačke “pogačarke“, Mirjana Mišulin, Vera Lenhard, Marija Kožar i Anđela L. Antolin, su došle do zanimljivog saznanja.

“Većina starijih domskih kazivačica zna podosta o pogači, pripremale su je u mladosti, doznale o njoj od svojih predaka, ali rijetko je koja od njih koristila preklapanje pri njenoj obradi. Dosadašnja istraživanja su pokazala da se preklapanje koristi očito samo na području Đurđevca i đurđevačke Podravine. To bi našoj pogači z oreji moglo donijeti i oznaku zemljopisnog porijekla koje pak dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske. No, za to bi svakako trebala dodatna, opsežna istraživanja”, zaključila je Anđela Lenhard Antolin, inicijatorica i koordinatorica zaštite pogače z oreji.

Vesna Križan, ravnateljica Doma za stare i nemoćne i Maja Kovačić, radna terapeutkinja u Domu, bile su izvrsne domaćice đurđevačkim „pogačarkama“. Istraživanje i radionice se nastavljaju u jesen, stoji na internetskim stranicama Grada Đurđevca.

Foto: Grad Đurđevac

Ne propustite: