POLICAJAC GORAZD NOVAK UBIO DVIJE ŽENE Njihove obitelji tužile državu, izgubile spor i moraju platiti 284.000 kn

Ustrijelio ih je na ulici, ispred kuće roditelja svoje ljubavnice, službenim pištoljem koji je nosio iako je bio na duljem bolovanju

Privođenje Gorazda Novaka // Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL (Preuzeto s Međimurskih novina)
Privođenje Gorazda Novaka // Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL (Preuzeto s Međimurskih novina)

Tog 26. lipnja 2016. prometni policajac Gorazd Novak u Svetoj Mariji ubio je Božicu Mustač (52) s kojom je bio u ljubavnoj vezi i njezinu nećakinju Andreju Barić (39).

Ustrijelio ih je na ulici, ispred kuće Božičinih roditelja, službenim pištoljem koji je nosio iako je bio na duljem bolovanju, piše večernji.hr.

Smatrajući da je za tragediju odgovorna i država jer je ubojstva počinio policijski službenik službenim pištoljem, obitelji ubijenih tužile su državu. I izgubile. Općinski sud u Čakovcu presudio je nepravomoćno da država nije kriva.

– Uložili smo žalbu i čekamo što će dalje biti. U ovoj našoj državi sve je moguće – kaže nam jedan od članova obitelji koje su spremne ići i do Europskog suda za ljudska prava. Država se branila da zakonski nije precizirano u kojem se roku policajcu, ako ga sam ne vrati, mora oduzeti oružje nakon što se utvrdi da je nesposoban za službu, a i ubojstva nisu počinjena u vrijeme službe, nego na bolovanju.

K tome, presuđeno je i da obitelji moraju nadoknaditi oko 284.000 kuna troškova, od čega 147.000 ide državi, a 137.000 kuna djelatnici PU međimurske, nadležnoj za pravne poslove i ljudske potencijale, koja je u parnicu uključena na prijedlog države kao tzv. umješačica.

Umješač je, po definiciji, treća osoba koja se u parnici pridružuje jednoj od stranaka jer ima pravni interes da ta stranka pobijedi. Pitali smo MUP-u je li itko odgovarao za to što Novaku nije oduzet pištolj. PU međimurska pokrenula je 2016. disciplinske postupke protiv troje djelatnika. Sve troje prali su ruke tvrdeći da nisu znali da Novaku treba oduzeti oružje. – Dvoje je oslobođeno odgovornosti, a jedna je djelatnica proglašena odgovornom za povredu službene dužnosti te joj je izrečena disciplinska kazna – piše u odgovoru. Kazna je 10 posto manja plaća dva mjeseca. Ta disciplinski kažnjena djelatnica ista je ona kojoj obitelji ubijenih kao umješačici trebaju platiti 137.000 kuna! Novak je na bolovanju završio zbog leukemije, a tek nakon ubojstva doznalo se da je bio u vezi s B. Mustač, također djelatnicom PU međimurske u kojoj je radila kao računovotkinja.

Gorazdu Novaku (48) je određen prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu.

– Rješenjem Županijskog suda u Zagrebu od 8. siječnja 2018. optuženiku je produljen prisilni smještaj u Klinici za psihijatriju Vrapče u trajanju do jedne godine – kaže Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu. Troje vještaka utvrdilo je da Novak boluje od oblika shizofrenije koji je teško prepoznati.

Izvor: Međimurske novine.

Ne propustite: