PONOS HRVATSKE Magdalena Canjuga (10) imala je rak i nije hodala, a onda je osvojila zlatnu medalju

Prošla je 16 ciklusa kemoterapija i operaciju od 15 sati, ali je otišla u Moskvu na Olimpijske igre za djecu koja su preboljela maligne bolesti... I bila najbolja...

Magdalena Canjuga // Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL (preuzeto s www.ponoshrvatske.hr)

Nagrada “Ponos Hrvatske”, u organizaciji 24sata i HRT-a, dodjeljuje se ljudima koji su se istaknuli dobrim djelima, svojom nesebičnosti, požrtvovnosti i humanosti.

Dobitnici nagrade “Ponos Hrvatske” primaju večeras, u utorak, u zagrebačkoj City plazi.

Među dobitnicima je i Magdalena Canjuga (10) iz Gojanca, učenica 4. razreda varaždinske 6. Osnovne škole.

Ovo je priča koju je uoči dodjele nagrada objavio Ponos Hrvatske na svojim internetskim stranicama, a donosi je 24sata.

“Lani je u srpnju sudjelovala na Olimpijskim dječjim sportskim igrama “The World Children” u Moskvi, namijenjenima djeci koja su preboljela maligne bolesti.

S tih se Olimpijskih igara malena Megi vratila sa zlatnom medaljom za brzo hodanje.

Njezina nevjerojatna upornost i trud s pravom je nagrađena “Ponosom Hrvatske”.

Djevojčica Magdalena je prije osam godina, sa svega dvije godine, oboljela od zloćudnog tumora na malome mozgu, no nakon 16 ciklusa kemoterapija, jedne velike operacije koja je trajala čak 15 sati i četiri manje u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, pobijedila je tu opaku bolest.

– Tek ponekad ima još malo problema s ravnotežom. Mora se redovito kontrolirati, a svaka tri mjeseca vaditi dobroćudne ciste koje joj se pojavljuju u zubnoj čeljusti. To je cjeloživotna borba – kaže mama Ivana, koja je svoju kćer i prijavila na Olimpijadu u Moskvi.

– U brzom hodanju su se natjecala djeca koja teško trče, ona u kolicima i na štakama. To natjecanje je za njih predstavljalo izvanredan napor i pokazali su svu svoju borbenost. Za Magdalenu je nagrada bila iznenađenje – rekla je ponosna mama. Dodala je da su djeci medalje podijelili poznati ruski sportaši.

– Govorili su im: ‘Vi ste pravi pobjednici, a ne mi’ – ganuto će Ivana”, pišu 24sata.

A malena Magdalena na dodjeli je nagrada još jednom pokazala koliko je skromna.

– Sebe smatram običnom djevojčicom koja voli pomagati i družiti se sa svojim prijateljima. Volim svoju obitelj i volim putovati – poručila je Magdalena, pišu 24sata.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL (preuzeto s www.ponoshrvatske.hr)

Ne propustite: