Porezna reforma: Struja neće poskupjeti, a PDV za kafiće i restorane 25 posto

Osnovni osobni odbitak podignut je na 3.800 kuna za sve. Porezna stopa bit će 24 posto za mjesečni dohodak do 17.500 kuna, odnosno 36 posto za veće plaće.

Andrej Plenković // Foto: vlada.gov.hr

Hrvatska vlada pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića (HDZ) usvojila je poreznu reformu. Najzanimljivije građanima svakako su sljedeće odluke:

– PDV na kruh, mlijeko, lijekove i ortopedska pomagala PDV ostaje pet posto. PDV na bijeli šećer raste s 13 na 25 posto

– Cijena električne energije neće rasti

– Osnovni osobni odbitak podignut je na 3800 kuna za sve

– Porezna stopa bit će 24 posto za mjesečni dohodak do 17.500 kuna, odnosno 36 posto za veće plaće

– Porezne olakšice za kupnju prve nekretnine više neće biti

– Porez na cestovna vozila plaćat će se prilikom registracije

Porez na dodanu vrijednost će za kafiće i restorane iznositi 25 posto, dok će hotelima i iznajmljivačima ostati 13 posto. PDV na kupnju nekretnine pada na četiri umjesto sadašnjih pet posto.

– Glavni ciljevi su gospodarski rast i zapošljavanje, jačanje konkurentnosti gospodarstva, poticaj demografskoj obnovi, poticaj razvoju obrtništva i poduzetništva, poticaj poljoprivrednicima… Predloženim izmjenama nitko ne gubi, a za milijun i 800 tisuća građana pada porezno opterećenje – napomenuo je premijer.

Ministar Zdravko Marić predstavio je izmjene porezne reforme. Uvodi se paušalno oporezivanje neprofitnih organizacija koje nisu u sustavu PDV-a, PDV na bijeli šećer ide na 25 posto, no poticat će se uvoz strojeva za poljoprivredu.

Smanjena porezna stopa primjenjivat će se na struju, odvoz komunalnog otpada, dječje sjedalice, sadnice…

Dobra vijest za obrtnike koji zarađuju do tri milijuna kuna godišnje je što će dobiti maksimalnu mogućnost da dobit obračunaju prema novčanom načelu.

– Zajedno s autorima i umjetnicima, i umirovljenici će plaćati 10 posto mirovinskog i 7 posto zdravstvenog doprinosa. Osnovni osobni odbitak dižemo na 3800 kuna za sve. Uvodimo progresiju kod olakšica za djecu. Porezna stopa bit će 24 posto za mjesečni dohodak do 17.500 kuna, odnosno 36 posto za veće plaće – rekao je ministar Marić.

Po pitanju porezne zastare Vlada je odlučila uvesti jedinstveni rok porezne zastare od šest godina. Ugostitelji više ne moraju brinuti da će im zatvarati lokale zbog bagatelnih prekršaja jer će se te situacije rješavati sustavom opomena.

Ne propustite: